Nyhetsartikkel

28 februar 2018

Hydro gjør milliardkjøp

Norsk Hydro byr 2,7 milliarder kroner for et islandsk aluminiumsverk og andeler i et nederlandsk anodeanlegg og en svensk aluminiumfloridfabrikk.

Det gframgår av en melding fra Norsk HYdro.

Det er konkurrenten Rio Tinto som er selger av anleggene.

Norsk Hydro sier det har kommet med et bindende bud på Rio Tintos eierandel på 100 prosent i det islandske aluminiumsverket Rio Tinto Iceland Ltd, eller ISAL.

Budet omfatter også Rio Tintos eierandel på 53 prosent i det nederlandske anodeanlegget Aluchemie og selskapets eierandel på 50 prosent i den svenske aluminiumfluoridfabrikken Alufluor, skriver aluminiumsprodusenten.

Til sammen er budet på 345 millioner dollar (2,7 milliarder kroner).

ISAL produserer 210.000 tonn flytende metall og 230.000 pressbolt som brukes i bygg og anlegg samt transportsektoren i Europa, fra et nybygd støperi.

Det islandske anlegget vil løfte Hydros samlede kapasitet på produksjon av primæraluminium til 2,4 millioner tonn i 2018. Anlegget produserer med ren energi, og dermed vil over 70 prosent av Hydros produksjon skje ved hjelp av fornybar energi.

Vil forbedre anleggene
Hydro vil gjennomføre transaksjonen i andre kvartal, gitt at selskapet får de nødvendige godkjennelsene fra EUs konkurransemyndigheter.

– Budet viser at vi har stor tro på aluminium, som er det metallet i verden som har den største etterspørselsveksten globalt, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg.

Selskapet håper å kunne skape stordriftsfordeler gjennom teknologiske forbedringer i anleggene det har overtatt, og optimalisering av anodeportefølje og logistikk.

– Vi ser et stort potensial i å utveksle kompetanse og teknologielementer mellom aluminiumverkene våre, sier Hilde Merete Aasheim, som er leder for forretningsområdet Primærmetall i Norsk Hydro.

– Vi har nå startet en teknologipilot i Norge som har som mål bli verdens mest energieffektive og klimavennlige produksjonsanlegg for aluminium . Flere av elementene i den nye teknologien vil tilpasses og brukes i våre eksisterende aluminiumverk. Som en del av Hydro, vil også ISAL dra nytte av denne teknologien og kompetansen, sier Aasheim.

Blir medeier med Yara
Ifølge Hydro har ISAL en langsiktig vannkraftkontrakt for leveranse av strøm frem til 2036. Anlegget er oppgradert mye de siste årene, blant annet med omforing av celler, nytt gassbehandlingsanlegg og et moderne støperi.

Aluchemie er ifølge Hydro en ledende europeisk anodeprodusent i Rotterdam, og anlegget lager rundt 340.000 tonn anoder i året. Hydro eier allerede 47 prosent av anlegget, og blir dermed hovedeier hvis kjøpet går gjennom.

Det svenske anlegget som Hydro vil kjøpe 50 prosent av ligger i Helsingborg, og produserer aluminiumfluorid med høy renhet. Den andre eieren er den norske gjødselsgiganten Yara International, med 50 prosent eierskap.

Kommentarer

kommentarer