Nyhetsartikkel

22 februar 2018

– Vil gi dyrere strøm for en vanlig familie

Strømnettet i Norge skal oppdateres, og det er forbrukerne som ender opp med regningen.

I løpet av 2018 vil 1,4 millioner strømkunder i Norge få byttet ut sin gamle strømmåler med en ny og digital måler.

De nye målerne gjør at strømforbruket blir registrert på timebasis, og verdiene sendes automatisk til nettselskapet.

Det gir strømleverandøren mulighet til å øke prisen i de tidene på døgnet når folk flest bruker mest strøm.

Det betyr at det blant annet blir dyrere å dusje om morgenen, lage middag til vanlig tid om ettermiddagen, eller lade el-bilen om kvelden, melder TV2.

NVE mener de smarte målere vil gjøre det mulig for strømkundene å spare penger ved å tilpasse forbruket sitt til strømpris og nettleie, men Huseiernes landsforbund er uenig, og mener vanlige familier med vanlige inntekter vil tape mest økonomisk på utviklingen.

– Sikre på at strømregningen blir høyere
– Vi tror ikke på NVE, og den løsningen NVE beskriver gjennom den såkalte effekttariffen. Det vil ikke bidra til at strømnettet blir bedre brukt, snarere tvert i mot. Vi er ganske sikre på at dette vil gi en dyrere strømregning for en vanlig familie som bruker strøm på vanlige tider, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseiernes landsforbund til TV 2.

Vassdrags- og energidirektør i NVE, Per Sanderud, sier den nye måleren vil gi en ny måte å forbruke strøm på.

Sanderud mener noen av oss ikke trenger å ha varmtvannstanken på kok hele tiden, eller lade el-bilen på tider der strømforbruket generelt er høyt. Det vil komme alle kunder til gode og føre til en generelt lavere strømregning fordi man unngår de høyeste strømtoppene.

Snart kan det bli dyrere å dusje om morgenen

Snart kan det bli dyrere å dusje om morgenen

– Det viktige for en husholdning er at man i gjennomsnitt i løpet av et år betaler mindre for strømmen. vassdrags- og energidirektør i NVE, Per Sanderud.

– Skjult ekstraskatt
Meyer er også kritisk til strømselskapene som i hovedsak er eid av kommunene. Han mener nettleien er en form for dobbeltbeskatning og skjult tilførsel av penger til norske kommuner gjennom strømregningen.

Meyer mener kommunene tar milliardutbytte fra nettselskapene, mens strømnettet forfaller, og at regningen blir sendt tilbake til folk flest – takket være de nye, smarte strømmålerne.

Les også: Kommunene tar ut milliardutbytte: – Nettleien er en skjult ekstraskatt

Områdedirektør interessepolitikk i KS, Helge Eide, avviser dette. Han mener det må være lov å ha avkastning på normal forretningsdrift, og at inntektsiden er regulert på en måte som gjør at prisen vil bli den samme for kundene.

Over 400.000 strømkunder har allerede byttet ut sine gamle strømmålere med en ny digital måler. Innen utgangen av 2018, skal 1,8 millioner ha fått de nye smarte målerne.

Kilde: TV2

Kommentarer

kommentarer