Nyhetsartikkel

08 februar 2018

Dansk Energi: Biomassen er rygraden i det danske energisystem

Danmark har verdens grønneste, mest stabile og billigste energiforsyning, og det skyldes til dels vores brug af biomasse. Nu er det op til politikerne at sørge for, at der kommer politisk ro om investeringer i energiinfrastruktur, mener Kristine van het Erve Grunnet.

Af Kristine van het Erve Grunnet
Chefkonsulent, Dansk Energi

Biomasse er den grønne rygrad i Danmarks prisvindende energisystem og det bedste alternativ til kul i Danmark.

Eksemplerne er utallige, men lad os dvæle ved et af de seneste. 23. december blev strømmen afbrudt på Bornholm, fordi kablet, der forbinder Bornholm med fastlandet, blev revet midtover. Årvågne ansatte hos Bornholms Energi og Forsyning handlede så hurtigt, at de færreste bornholmere opdagede strømafbrydelsen og ufortrødent kunne fortsætte forberedelserne af julemad og hjemmesyslerne. Men afbrydelsen betød, at Bornholm gik i ø-drift, og at det lokale kraftværk hovedsageligt på biomasse leverede grøn el- og varmeforsyning til hele øen.

Strømafbrydelser er ellers ikke noget, vi oplever tit herhjemme. Vi leverer el 99,99 procent af tiden, som er et af verdens flotteste resultater – men episoden på Bornholm er alligevel et godt eksempel på biomassens og det danske energisystems kvaliteter.
Fakta

Deltag i debatten!
Skriv til debat@altinget.dk
Citat

Det er netop vores unikke evne til at kombinere forskellige grønne teknologier og indpasse dem i vores energi-infrastruktur, der er årsagen til, at vi for andet år i træk har fået prisen for verdens bedste energisystem, skriver Kristine van het Erve Grunnet, Chefkonsulent, Dansk Energi

Verdens bedste energisystem
Siden energiaftalen i 2012 har danske energiselskaber investeret milliarder i grønne kraftvarmeværker på biomasse og hav- og landvindmølleparker. Det er netop vores unikke evne til at kombinere forskellige grønne teknologier og indpasse dem i vores energi-infrastruktur, der er årsagen til, at vi for andet år i træk har fået prisen for verdens bedste energisystem.

Prisen gives for den grønneste, mest stabile og billigste energiforsyning, og på alle tre parametre får vi topkarakter. Vind og sol gør det ikke alene, men i kombination med biomasse har vi en vinder.

Kraftvarmeværker på bæredygtig biomasse er et rigtig godt supplement til vind og sol i dag og samtidig den oplagte måde at gøre fjernvarmen i de store byer grøn. Der er ikke andre energikilder, der kan levere grøn billig varme i den størrelsesorden.

Samtidig er energiselskaberne i fuld gang med at afprøve og teste nye teknologier. Et godt eksempel er store varmepumper, som kan være morgendagens teknologi. Men lige nu og her er biomassen rygraden i det danske energisystem – og uden den, ingen guldmedaljer.

Politisk ro
Det er derfor også afgørende, at man på Christiansborg skaber ro om de enorme investeringer i biomasse, som politikerne efterspurgte i 2012 og efterfølgende har bakket op med regulatoriske rammer. Investorsikkerhed er alfa og omega, når vi taler om investeringer i energiinfrastruktur, fordi de er enormt dyre og langsigtede. Usikkerhed om ændrede tilskud – med tilbagevirkende kraft – er gift for investorer og vil gøre omstillingen dyrere.

Skaden på søkablet på Bornholm er udbedret og strømmen flyder igen frit. Men øboerne kan lune sig ved grøn el og varmeforsyning, hvis uheldet skulle være ude en anden gang. Og det kan vi takke biomassen for.

Kommentarer

kommentarer