Nyhetsartikkel

07 februar 2018

Broadnet får 14 millioner i bot

Nkom har varslet Broadnet at de vil ilegge et gebyr på rekordhøye 14 millioner kroner for brudd på loven i Nødnett-saken.

Broadnet mener de ikke har brutt loven og vurderer å klage på boten, melder NRK.

– Det er en rekordhøy bot fra vår side, og reflekterer alvorlighetsgraden i saken og i lovbruddene, sier direktør i Nkom Eilsabeth Aarsæther til NRK.

Nasjonal kommunkasjonsmyndighet ilegger boten etter at NRK i fjor avdekket at Broadnet drev IT-systemet til det samfunnskritiske Nødnettet fra India, i strid med sikkerhetsloven og ekomloven.

Broadnet var sammen med Motorola underleverandør til Direktoratet for Nødkommunikasjon og driftet IT-systemene til Nødnettet. NRK avdekket at IT- systemet var driftet fra India i 14 måneder, av uautoriserte og ikke sikkerhetsklarte ansatte hos en annen underleverandør.

Nødnett regnes for å være svært sentralt og viktig for beredskapen og er et såkalt sikringsobjekt som skal driftes fra Norge.

Alle nødetater som politi, brannvesen,ambulanse, sykehus, kommuner, kraftverk, oljeselskaper, mange offentlige virksomheter og selskaper samt kongehus er avhengig av et sikkert og stabilt Nødnett.

Kritikken mot Broadnet og de andre aktørene i Nødnettsaken har vært beinhard:. Det ble avdekket flere brudd på både sikkerhetsloven og ekomloven, mangel på risikovurdering og dårlig kontroll.

Motorola og Direktoratet for Nødkommunikasjon brøt også sikkerhetsloven, viser granskningen. Men Motorola mener også at de ikke har begått lovbrudd.

– Disse tilgangene i India kunne ha påvirket sentral infrastruktur i Norge, og dette er alvorlig, sier Aarsæther.

Les også: NSM frykter at ondsinnede kan utnytte sikkerhetshullene i Nødnettet

Les også: IT-arbeidere i India har fortsatt tilgang til Nødnett

Kommentarer

kommentarer