Nyhetsartikkel

09 januar 2018

SKL förkastar lagändring om vindkraften

En försvagning av det kommunala självstyret och av den lokala demokratin. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) avfärdar förslaget att avskaffa lagkravet på kommunal tillstyrkan vid vindkraftsetablering.

Kommunerna fick så kallat vindkraftveto vid en lagändring 2009. Men i somras föreslog Energimyndigheten och Naturvårdsverket att kravet på tillstyrkan ska tas bort, för att göra det lättare att bygga ny vindkraft.

I ett pressmeddelande skriver SKL:s ordförande Lena Micko (S) att kommunerna måste få fortsätta bestämma över den lokala markanvändningen.

ANNONS

«Det är en urholkning av självstyret, som inte kan accepteras, särskilt eftersom myndigheterna inte kan påvisa att förslaget leder till några faktiska skillnader för vindkraftsutbyggnaden» står det bland annat i pressmeddelandet.

Kommentarer

kommentarer