Nyhetsartikkel

08 januar 2018

Enklere og billigere å legge ledninger i bakken

Regjeringen endrer nå den såkalte ledningsforskriften. Dette vil gjøre det enklere og billigere å etablere ledningsanlegg som strømnett og bredbånd i hele landet. De nye reglene vil bidra til økt digitalisering av Norge og mer forutsigbare rammebetingelser for alle ledningsaktører.

Gravekostnadene utgjør gjerne 70–80 prosent av kostnadene for fremføring av bredbånd i offentlig vei. Det har vært ulik praksis og gebyrregimer forbundet ved leging av ledninger som strøm og bredbånd under vegstrekninger i kommunal veg. Dette har gjort det både unødvendig byråkratisk, tidkrevende og dyrt å bygge ut bredbånd, fiber og elektrisitetsnett.

I juni i år la Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Olje- og energidepartementet og Samferdselsdepartementet frem et felles forslag om nye regler for ledninger i offentlig veggrunn, inkludert bruer og tunneler (ledningsforskriften). Forslagene til regelendringer var på høring i perioden 6. juni til 6. september 2017. Det kom inn totalt 75 høringssvar. Nå har Samferdselsdepartementet fastsatt forskriften.

Endringene vil gjøre det enklere og billigere å etablere ledningsanlegg som strømnett og bredbånd i hele landet. Samtidig skal endringene bidra til å klargjøre hvilke plikter ledningseiere har i forbindelse med anleggsarbeidene og hvilke kostnader vegmyndigheten kan kreve å få dekket i forbindelse med saksbehandlingen. Det er også lagt stor vekt på å sikre vegens og trafikantenes behov.

– Regjeringen bidrar nå til å redusere fremføringskostnadene for bredbånd og legge til rette for fortsatt vekst i investeringene i denne viktige infrastrukturen. Det blir mer like regler for etablering av ledninger i offentlig vei i hele landet, noe ledningsbransjen har etterspurt i mange år. Samtidig som man ivaretar sikkerhet, trafikale hensyn og veiens kapasitet, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

I regelverket som nå er vedtatt, innføres klarere regler for ledningseieres rett til å legge ledning i offentlig vei. Det blir felles regler for gravedybde, og det legges til rette for moderne gravemetoder som “microtrenching” der dette er mulig.

– Endringene i ledningsforskriften vil forenkle og effektivisere legging og flytting av kraftledninger i tilknytning til offentlig vei. Samtidig vil regelverket bli mer ensartet og forutsigbart for kraftforsyningen, uttaler olje- og energiminister Terje Søviknes.

De nye reglene følger opp målene i Stortingsmeldingen om Digital agenda for Norge (2016) og i Nasjonal Transportplan 2018-2029 (NTP)

– Regelendringene bidrar til digitaliseringen av Norge, og fornuftige graveregler vil gjøre at det kan bygges ut høyhastighetsbredbånd til flere. God nettilgang er viktig for innbyggere og næringsliv i hele landet, ikke minst når stadig flere offentlige tjenester blir digitalisert. Digitale tjenester gir en enklere hverdag for mange, men da må også tilgangen til nett være god, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

De nye reglene ble presentert av samferdselsministeren på et møte i Samarbeidsforum for ledninger i grunnen 29. november 2017.

Det nye regelverket som nå er vedtatt skal:

  • skape større grad av balanse mellom veginteressen og ledningsanlegg i spørsmål om tilgang til knappe arealer i veggrunnen,
  • etablere mer like regler for ledningsarbeider i hele landet og en mer ensartet praksis,
  • redusere kostnadene ved etablering og flytting av ledningsanlegg, blant annet ved å begrense gravedybder og overdekning, presisere flytteplikten, sette forbud mot forringelsesgebyr og begrense vegmyndighetens adgang til å kreve leie for areal i anleggsperioden,
  • forskriftsfeste vegmyndighetens adgang til å kreve gebyr for saksbehandlingen
  • forskriftsfeste krav om full istandsetting av vegen etter gravearbeider,
  • forskriftsfeste bruk av tvangsmulkt dersom anleggsarbeidet ikke er blitt sluttført innen fastsatt frist.Endringene i ledningsforskriften vil gjelde fra 1. januar 2018.

Kommentarer

kommentarer