Nyhetsartikkel

23 november 2017

Flere tusen strømløse i uværet «Ylva»

«Ylva» har allerede rammet flytrafikken og veitrafikken og flere tusen er uten strøm. Men meteorologen varsler at uværet ikke har nådd toppen ennå.

Uværet «Ylva» har truffet Nord-Norge. Det var varslet vindkast i en styrke opp mot 180 kilometer i timen, og allerede nå har uværet skapt problemer.

2800 uten strøm på Helgeland
Sør på Helgeland er 2800 hustander uten strøm som følge av uværet. Det har de vært siden i går kveld. Helgeland kraftlag jobber med å rette opp feilene, melder NRK Nordland.

Fire flyplasser rammet av «Ylva»
Ingen av flyene til Widerøe får tatt av eller landet på flyplassene i Brønnøysund, Sandnessjøen, Mosjøen og Mo i Rana. Kanselleringene vil medføre følgeforsinkelser, sier kommunikasjonssjef Silje Brandvoll.

Buss blåst av veien
Nødetatene rykker ut til en buss som har havnet utenfor veien på grunn av sterk vind, ved Kattfjoreidet på Kvaløya. Oppdragsleder Reinert Johansen sier at det kun er føreren som skal befinne seg i bussen, som har klaget over smerter. Bussen ligger helt utenfor veibanen.

Hustak blåste bort i stormen
På Finneid i Fauske er deler av et hustak blåst av gårde i stormen. Det skal være aluminiumsplater, melder politiet.

Takplater i lufta
Politiet i Nordland har foreløpig ikke fått melding om store skader etter uværet. Men på Fauske har takplater blåst ned fra næringsbygg. Brannmannskaper jobber for å sikre og unngå ødeleggelser.

På Finneid, også i Fauske kommune, har deler av et hustak blåst bort. Det skal være snakk om aluminiumsplater.

– Småstein haglet over bilen
Bjørn Madsen i Frost Kraftentreprenør, som driver feilretting på strømnettet for Nordlandskraft på Helgeland forteller om sterke krefter.

– Akkurat nå står vi på butikken på Kvina, men to kilometer lenger øst var vinden så sterk at vi ikke kunne stå oppreist. Det haglet småstein over bilen, forteller han.

Sperrer veien

Klokken 05.13 melder politiet på Twitter at en person har kjørt på et tre, som ramlet ned få meter foran bilen hans på E6, 5 kilometer nord for Majavatn. Det skal kun være materielle skader. Treet sperrer E6 ved Kvænfloghøgda.

På E6 ved /Kvænfloghøgda, sør om Fauske har et tre blåst over ende. Det sperrer nordgående kjørefelt.

Like før klokken 5, opplyser politiet i Nordland at de foreløpig ikke har fått meldinger om hendelser som følge av «Ylva», sier operasjonsleder i Nordland politidistrikt Remi Johansen til NRK.

Tre falt over veien
Foto: Politiet i Nordland / Twitter

Johansen tror årsaken er at folk har forberedt seg godt i forkant av det varslede uværet.

– Har ikke sett det verste
Strømmen på Helgeland skal være borte, opplyser han, men utover det ser det ut til at uværet ikke har slått til med full styrke ennå.

– Det er nok litt tidlig, uværet er nok ikke på sitt kraftigste ennå. Det er fortsatt økning i vinden, sier vakthavende meteorolog i Nord-Norge Tore Vassbø til NRK like før klokka fem.

Vassbø sier at det foreløpig er områdene sør for Bodø, som Sør-Salten og Helgeland som har fått merke «Ylva» på kroppen. Der er det målt vindkast på 40 meter i sekundet.

Han sier at det også er observert sterk storm i fjellet sør for Bodø.

  • Tidspunkttorsdag 23. november kl 10:28

Meldingen om ekstremværet «Ylva» gjelder for

Helgeland, Saltfjellet, Salten og Ofoten

Torsdag ventes søraustlig full storm utsatte steder med lokalt kraftige vindkast på 40-50 m/s. Vinden er ventet å minke torsdag kveld i sør, i nord først fredag morgen.

Troms

Torsdag ventes søraustlig full storm utsatte steder med lokalt kraftige vindkast på 35-45 m/s. Vinden er ventet å minke fredag morgen.

Kommentarer

kommentarer