Nyhetsartikkel

14 november 2017

God oktober for strømkundene

I oktober sank spotprisen for første gang siden juni. Det skyldes kraftig vind, økt produksjon ved atomkraftverkene i Sverige og økte ressurser innen vannkraften. I tillegg har måneden vært mild – den bitende vinterkulden har holdt seg borte.

Oktober ble på mange vis en bra måned for norske strømkunder.

Gjennomsnittlig spotpris i oktober ble 26,2 øre/kWh for hele landet. Det er cirka 9 prosent lavere enn i oktober i fjor da prisen lå på 28,6 øre/kWh. For første gang siden juni ser vi en gjennomsnittlig spotpris som er lavere enn tilsvarende periode i fjor.

– Vi har hatt et mildt vær med en del nedbør i oktober og det er positivt at vannstanden stiger mye i magasinene. Da synker spotprisene og kunder med spotprisavtale får de etterlengtede lavere prisene. Men det er ikke før vi får et skikkelig vintervær at prisleiet blir utfordret skikkelig, sier Jens Regnström, leder av strømbyttetjenesten elskling.no.

Flere faktorer bidro til lavere strømpriser
Bakgrunnen for at strømprisen sank i oktober, består av flere faktorer:

  • Høy vindkraftproduksjon i Norden og Tyskland.
  • Vannkraftprodusentene slapp ut vann på grunn av oversvømmelser i Sør-Norge.

Dette presset prisene ned selv om det ble noe kaldere og etterspørselen økte.

Ifølge NVE ble vannkraftprodusentene også tvunget til å øke produksjonen i Sør-Norgemot slutten av oktober på grunn av varsler om mer regn med allerede fulle vannmagasin. Dette bidro til at kraftproduksjonen økte med 10 prosent for å gjøre plass til regnvannet. Samtidig steg strømproduksjonen i Sverige da det årlige vedlikeholdet av atomkraftverkene i Forsmark og Oskarhamn ble avsluttet i oktober.

– Tross det økte tilbudet av kraft mot slutten av oktober sank ikke prisene spesielt mye mot slutten av måneden. Årsaken var lave temperaturer som økte etterspørselen, sier Regnström.

Nå stiger strømforbruket
Med fallende temperaturer øker etterspørselen etter strøm. Det skyver strømprisene oppover. Nå nærmer vi oss vinteren og normalt øker nordmenns forbruk av strøm fra oktober hvert år. Det er da «gradestokken» kryper oppover, vi skrur på ovner og varmekabler. Og de som har elbil, må lade den oftere. En vanlig husholdning forbruker mer enn halvparten av strømmen mellom november og mars.

– I gjennomsnitt bruker norske husholdninger 65 prosent av strømforbruket på oppvarming av boligen. Derfor får vi en dobbel effekt på strømregningen hver vinter; vi bruker mer strøm og strømprisen øker etter sommersesongen. Heldigvis kan noen få tips spare mange tusenlapper for bevisste forbrukere, sier Jens Regnström, leder for elskling.no som er en tjeneste som sammenligner strømpriser.

Tiltak for å redusere strømforbruket
Elskling.no har utarbeidet følgende tips for å redusere strømforbruket:

  • Hold innetemperaturen på 19-22 °C. For hver grad du senker innetemperaturen, sparer du cirka 5 prosent av kostnadene til oppvarming.
  • Invester i et styringssystem, det sørger for minimalt energiforbruk når du er hjemme og effektivt forbruk når du ikke er til stede.
  • Ta i bruk alternative oppvarmingskilder som varmepumpe, vedovn og pelletskamin.
  • Monter sparedusj hvis du ikke har. Dette vil sterkt redusere forbruket av varmtvann.
  • Bytt ut de gamle vinduslistene med nye. Enkelt og billig.
  • Bytt ut vanlige lyspærer med sparepærer eller LED-pærer og se etter hvite- og brunevarer med god energimerking når du kjøper nytt.

Spar 2500 kroner med det viktigste tiltaket innen strøm
Uansett hvilke tiltak man velger er det umulig å bli helt uavhengig av strøm. Det viktigste tiltaket er derfor å passe på at man ikke betaler unødvendig mye for den strømmen man bruker. Dette tiltaket er dessuten også enkelt og raskt å gjennomføre. Mange tror det er tidkrevende og vanskelig å sammenlikne og bytte strømavtale, men i gjennomsnitt tar det bare fem minutter.

I dag finnes flere sammenligningstjenester på nettet der forbrukerne på få minutter kan skaffe seg en god oversikt og bytte helt kostnadsfritt. En slik tjeneste er Elskling.no. Hvor mye man kan spare varierer, men i gjennomsnitt sparer eneboliger med et årsforbruk på 20 000 kWh omlag 2500 kroner i året.

Kommentarer

kommentarer