Nyhetsartikkel

10 november 2017

Snart kan du selge strøm fra bilen

Hvis du har store batterier i kjelleren eller en elbil, er du i teorien klar til å bruke disse batteriene på det de er gode til, skriver direktor Andreas Myhre i LOS Energy.

Apple-eventyret skal ha startet i en garasje. Nå kan du gjøre det samme, ved å ta med elbilen din til effekt- og frekvensmarkedene – for å skape verdens smarteste nett.

Et bygg med solceller på taket og batterier har gode forutsetninger. I dag finnes det ingen kommersiell aktør som leverer «husbatterier». Med det mener jeg batterier som er skreddersydd for å forsyne hjemmet ditt med energi fra egne fornybare kilder. Som for eksempel solceller på taket.

Bilbatteriet er det nye «husbatteriet»
Batteriene som egner seg best som «husbatterier» er de du finner i elbiler. Elbil-batteriene har lav vekt, hurtig avgitt effekt og produseres i stor skala. Samtidig som de tåler mange ladesykluser.

Du har kanskje allerede et slikt batteri i elbilen som står i garasjen. Hvorfor skal du da investere i enda et batteri, som har akkurat de samme egenskapene som det som er i i bilen din? Rent teknisk er det ikke noe i veien for at strømmen kan føres fra elbilen i garasjen og inn huset, eller motsatt.

Hvis du har store batterier i kjelleren eller en elbil, er du i teorien klar til å bruke disse batteriene på det de er gode til. Det er blant annet å avgi høy effekt på kort responstid.

Kan avlaste strømnettet
Batteriet kan fungere som energikilde for en bolig i en periode, men ikke lenge nok til at du kan koble deg av strømnettet.

Noe batteriet egner seg til er å avlaste strømnettet i nærområdet. Dette kan det gjøre samtidig som du får betalt for det. Nettleie kan du også spare ved å lade batteriet med solceller på taket.

Aggregatene samles hjemme
I kraftsektoren fjernes stadig flere stabile produksjonsmidler som kjerne- og kullkraft. Disse erstattes med fornybare energikilder som er mer uforutsigbare. Som for eksempel sol- og vindkraft. Korte justeringer av frekvensen må derfor gjøres oftere i fremtiden.

Det er her du kan være med på å etablere et nytt marked, hvor du kan selge frekvensreguleringer fra ditt «husbatteri». Den dagen mange nok gjør dette kan «husbatteriene» samkjøres som aggregater og få en betydelig størrelse. Kraftsystemet kan da levere full effekt i korte perioder hvor det er lite sol og vind.

Vi er fortsatt et stykke unna et slikt scenario, men vi har alle forutsetninger for å komme dit.

Norges nye eksportartikkel
Norge har i årevis vært ledende på markedsløsninger for energi. Nå som vi også har verdens største tetthet av elbiler, ligger mye til rette for å utvikle disse markedsmodellene videre. Når den grønne bølgen kobles med digitaliseringen kan vi få en ny industri og en ny, norsk eksportartikkel: Verdens smarteste nett.

Og som for Apple, starter det hele i din garasje. La oss håpe at elbilen din tåler det.

Direktør Andreas Myhre,
LOS Energy.
Kronikken ble først publisert i Kapital oktober 2017.

Kommentarer

kommentarer