Nyhetsartikkel

09 november 2017

Dansk Energi: EU-udspill vil fjerne forbrændingsmotorer fra biler

I nyt forslag vil EU-Kommissionen sænke bilers CO2-udledning med 30 procent i 2030 i forhold til 2021-mål.

Det får stor betydning for kommende biler på vejene, hvis EU-Kommissionens forslag om krav til bilers fremtidige CO2-udledning vedtages.

Det vurderer Lars Aagaard, der er administrerende direktør i brancheorganisationen Dansk Energi.  Han peger på, at bliver forslaget vedtaget, vil det groft sagt medføre et farvel til den klassiske forbrændingsmotor.

«Det vil kræve, at bilproducenterne sælger mange flere biler, som er meget mere CO2-venlige.»

«Man kan blive ved med at sælge den almindelige forbrændingsmotor. Men hver gang skal man sælge flere af de andre biler for at komme ned på gennemsnittet,» siger han. For nye biler, der bliver solgt i EU i 2030, bør den gennemsnitlige CO2-udledningen være 30 procent lavere end det mål, man har sat for 2021, lyder det i kommissionens forslag.

Målet for 2021 er, at alle biler kun forurener med 95 gram CO2 for hver kørte kilometer. Hvis forslaget går igennem, vil det betyde, at antallet af hybrid og elbiler på vejene vil vokse, og prisen på dem vil falde, forudser direktøren.

«Derfor tror jeg, at det her fundamentalt set er starten på dødsdansen for traditionelle benzin- og dieselbiler,» siger han.

Forslaget skal nu diskuteres og forhandles i Europa-Parlamentet og medlemslandene i EU.  Her ser Aagaard, at Danmark lægger sig i selen og støtter kommissionens udspil.

«Hvis ikke vi får CO2-udslippet ned for transportsektoren, så kan Europa ikke leve op til de klimamål, vi har aftalt i Parisaftalen,» siger han.  Parisaftalen er et skridt på vejen for den globale omstilling til en lavere udledning af drivhusgasser.  Michael Svane fra Dansk Industri, der er branchedirektør for Transport og Infrastruktur, er også positiv indstillet over for udspillet.

«Forslaget er en væsentlig forudsætning for at nå de danske klimamål og for at reducere transportens CO2-udledning i Danmark og resten af EU,» siger han i en skriftlig kommentar.

«Det er selvfølgelig afgørende, at den grønne omstilling af transportsektoren ikke går ud over mobiliteten i samfundet,» tilføjer han.

Kommentarer

kommentarer