Nyhetsartikkel

05 oktober 2017

Planerna på Sveriges största solcellspark slopas

Planerna på att bygga Sveriges största solcellspark i Östergarn på Gotland har nu avbrytits, berättar Gunnar Bendelin, ordförande i det lokala utvecklingsbolaget Nygarn, för SVT Öst.

Beslutet beror på att energibolaget Gotlands Energi (till 75 procent ägt av Vattenfall) har förbjudit all ny elproduktion i sina nät, vilket i sin tur beror på problemet med elkabeln mellan Gotland och fastlandet.

Den kabel som finns nu är byggd för den situation som rådde på 80-talet när Gotland importerade el från fastlandet. Men på 2000-talet började det byggas vindkraft på Gotland vilket gjorde att ön kunde börja exportera el till fastlandet.

När Gotland började exportera el så ökade risken för fel i elkabeln och strömavbrott, enligt Gotlands Energi, som också menar menar att risken för avbrott skulle öka med ytterligare elproduktion.

2009 meddelade den statliga myndigheten Svenska kraftnät att Gotland skulle få en ny fastlandskabel som skulle underlätta för export av el från Gotland, enligt SVT Öst. Men i maj i år meddelade Svenska Kraftnät att de inte anser att en ny kabel mellan Gotland och fastlandet är samhällsekonomiskt lönsam och därför avbröt de planerna.

 

Kommentarer

kommentarer