Nyhetsartikkel

02 oktober 2017

Siemens kan ta över Alstom

Industrijätten Siemens fick först nobben när bolaget 2015 ville ta över Alstoms energidivision.

Nu tycks den tyska uppvaktaren vara tillbaka på friarstråten och har visat intresse för att ta över den återstående delen av franska Alstom – järnvägsdivisionen. Enligt flera källor, bland annat Reuters och sajten L’Est Républicain förs diskussionerna om ett samgående mellan Altoms och Siemens ledningar.

Ett samgående är inte alls osannolikt, enligt L’Est Républicain, då det är svårt för ett nedbantat Alstom, reducerat till järnvägsverksamheten, att stå emot konkurrensen från de jättar på marknaden som växer fram i Ryssland, Sydkorea och Kina. Kinesiska CRRC börjar till exempel knipa åt sig marknadsandelar i Europa – en första leverans av tåg, till ett värde av 20 miljoner euro, förväntas rulla in i Tjeckien redan 2018.

Ett samgående mellan Alstom och Bombardier har också varit på tapeten, men den affären stupade på ledningsfrågor. Om Alstom och Siemens fusionerar kan det bli så att Siemens tar över kontrollen av Alstom, enligt L’Est Républicain.

Kommentarer

kommentarer