Nyhetsartikkel

04 september 2017

Energispareordning: Isoleringsfirmaer politianmeldt for bedrageri

10 isoleringsfirmaer er blevet politianmeldt for bedrageri af Energistyrelsen på baggrund af kontrol af hulmursisoleringer under energispareordningen.

Det er godt gammeldags træls, at tilliden er misbrugt, mener Dansk Energi, der hilser politianmeldelserne velkomne.

Energistyrelsen har politianmeldt 10 isoleringsfirmaer for bedrageri. Tidligere på året stoppede minister Lars Christian Lilleholt for tilskud under energispareordningen til hulmursisolering netop på grund af mistanke om snyd fra isoleringsfirmaer.

Net- og distributionsselskaberne inden for el, gas, fjernvarme og olie har administreret ordningen, der årligt skal indfri et energisparemål. Udgifterne til energispareindsatsen betaler forbrugerne over energiregningen. Derved kommer alle energikunder til at betale for det snyderi, der nu er endt på politiets bord.

–  Vi har troet på, at folk ikke løj. Men folk lyver og bedrager. Det er hamrende trist. Der er firmaer, som har kørt med en forretningsmoral, der ikke er i orden, siger Lars Aagaard, der er administrerende direktør i Dansk Energi.

Udfordringen med sagerne om hulmursisolering er, at kontrolbesøg ville have koste mere end den indhentede besparelse.

– Det ville have kostet spidsen af en jetjager, og langt overgået det tilskud vi kunne give kunderne. Den administrative byrde ville have slået ordningen ihjel, påpeger Lars Aagaard.

Selvom tilskud til hulmursisolering er lukket, kan boligejere få andre former for tilskud, hvis de sparer på energien. Lars Aagaard bemærker, at energi-, forsynings- og klimaministeren i april styrkede den generelle kontrol med hele energispareindsatsen ved at tilføre 115 mio. kr. til at føre tilsyn med området frem mod 2021, men opfordrer til, at man ser længere frem.

– Der er god grund til at tænke energispareordningen rigtigt, så vi sparer på de rigtige ting og får mest muligt for pengene, mener Lars Aagaard.

Energibesparelser bliver trukket tilbage
På baggrund af sagerne har Energistyrelsen pålagt syv energiselskaber at tilbagetrække energibesparelser i 28 sager om hulmursisolering. Derudover pålagde Energistyrelsen i april samtlige energiselskaber at foretage en intern kvalitetskontrol af indberetningerne i alle de hulmursisoleringssager, som blev indberettet i 2016.

Energiselskaberne vil nu overveje, om de ligesom Energistyrelsen skal politianmelde isoleringsfirmaer. Dansk Energi har kendskab til, at flere energiselskaber i løbet af de senere år har indgivet politianmeldelse.

Kommentarer

kommentarer