Nyhetsartikkel

22 august 2017

Tyskland forbereder seg på elbil-kvoter

Tyska lagstiftare förväntar sig att EU – kommissionen kommer att föreslå elbilskvoter under hösten.

Tyskland, Europas ledande tillverkare av bilar med förbränningsmotorer, förbereder sig för elbilskvoter.  Landets Miljöministerium räknar med att Europeiska kommissionen snart kommer att förorda sådan kvotering.

Även ministeriets statssekreterare Jochen Flasbarth förväntar sig en förordning i denna fråga, men EU – kommissionens verkställande direktör har ännu inte bekräftat att de planerade kvoterna kommer att ingå i den kommande förordningen, vars främsta syfte är att begränsa CO2 – utsläpp.

En elbilskvot kommer sannolikt att bli impopulär bland den härskande CDU/ CSU-regeringens politiker, som står inför ett nytt val i september. Den tyska gröna lagstiftaren Oliver Krischer har varnat för att Berlin eventuellt kommer att försöka urvattna den plan som kommissionen lägger fram.

Än så länge har förbundskansler Angela Merkel gett elbilskvoterna kalla handen. Martin Schulz från socialdemokraterna SPD är Angela Merkels huvudmotståndare inför valet och har gjort kritiken av biljättarna till ett av sina huvudnummer. Genom att kräva en gemensam kvot för elbilar i hela EU vill han tvinga fram en snabbare omställning från bensin- och dieseldrivna bilar till förnybar energi.

Bayerska CSU:s talesman för transportfrågor Ulrich Lange framhöll nyligen att: «För bara ett halvt år sedan introducerade vi ett generöst bidrag vid köp av elbilar. Nya krav på kvoter är bara uppdrivet effektsökeri. Förbättring och utvidgning av laddningsnätet är viktigare.”

Kommentarer

kommentarer