Nyhetsartikkel

11 juli 2017

Orkla selger eierandelen i Sapa til Hydro

 

Norsk Hydro har inngått en avtale med Orkla om å kjøpe deres 50 prosent eierandel i Sapa. Salget gir Orkla en gevinst på fem milliarder kroner.

Norsk Hydro og Orkla har inngått en avtale som gjør at Hydro kjøper Orklas 50 prosent andel i aluminiumselskapet Sapa. Avtalen gir en gevinst til Orkla på fem milliarder kroner, og verdsetter Sapa til 27 milliarder kroner, det skriver Hydro i en pressemelding.

Hydro får gjennom avtalen fullt eierskap i den globale lederen av ekstruderte aluminiumsløsninger og gjør Hydro til et ledende selskap i den globale aluminiumsindustrien.

– Hydro bekrefter nå sin posisjon som verdens ledende, integrerte aluminiumselskap. Med sterke produksjonsenheter og kompetanse fra gruvevirksomhet til sluttprodukter, styrker denne avtalen vår strategiske retning: Bedre, Større og Grønnere, sier konsernsjef i Hydro, Svein Richard Brandtzæg.

De skriver videre i børsmeldingene at Sapa blir et nytt forretningsområde i Hydro, med navnet Extruded Solutions.

Kjøpesummen skal betales kontant ved gjennomføring, justert for netto gjeld og normalisert arbeidskapital, står det i børsmeldingen.

– Suksess
Norsk Hydro og Orkla inngikk en etablering av joint venture-selskap i Sapa i 2013. Siden den gangen har aluminiumsselskapet tredoblet resultatet og blitt verdensledende innen bearbeiding av aluminiumsprofiler. Orkla skriver i en pressemelding at selskapet hadde 53 milliarder i omsetning og 22.400 ansatte.

 


<p>– Hydro bekrefter nå sin posisjon som verdens ledende, integrerte aluminiumselskap, sier administrerende direktør i Norsk Hydro Svein Richard Brandtzæg. </p>

 

 

 <p>Sapa-sjef Egil Hogna, Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg og Orkla-sjef Peter Ruzicka</p>
Sapa-sjef Egil Hogna, Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg og Orkla-sjef Peter Ruzicka

– Etter mer enn tre års vellykket samarbeid er det nå et naturlig tidspunkt for Orkla å overlate eierskapet til Hydro. Etableringen av Sapa JV har vært en suksesshistorie, og med Hydro som eier får Sapa en god industriell plattform for videre utvikling. For Orkla er salget en naturlig konsekvens av vår strategi om å bli et rendyrket merkevareselskap, sier konsernsjef i Orkla, Peter Ruzicka i en pressemelding.

35.000 ansatte

Hydro vil med kjøpet ha over 35.000 ansatte i mer en 40 land. Sapa er den globale lederen innfor ekstruderte produkter, med sterke markedsandeler i Nord-Amerika og Europa, og er i tillegg globalt ledende innenfor presisjonstrukne rør.

– Sapa har lykkes i å restrukturere driften og løfte lønnsomheten, og er nå godt posisjonert for å fortsette reisen som en del av Hydro, med sikte på enda høyere verdiskapning gjennom satsing på markedssegmenter som gir økt merverdi gjennom teknologi og kompetanse, sier Brandtzæg i Hydro.

 

 

Kommentarer

kommentarer