Nyhetsartikkel

28 juni 2017

Statoils store vindmøllesatsing

Snart skiper Statoil fem gigantiske flytende vindturbiner fra Stord til Skottland. Selskapet håper på større parker og nye markeder i California, Hawaii og Japan.

Det er ikke småtteri Statoil sysler med på Stord for tiden.

Fem 175 meter høye vindturbiner har vært montert opp på land. Med en rotordiameter på 154 meter, eller drøyt to ganger vingespennet på en Airbus A380, ruver de i terrenget.

Nå er tre av de spanskbygde vindmøllene løftet over på 91 meter lange flytende understrukturer med ett av verdens største kranskip, Saipem 7000. To turbiner står igjen på land og venter på sine løft.

Etter dette skal de fem turbinene skipes over Nordsjøen og plasseres 25 kilometer utenfor Peterhead i Skottland, hvor havdybden er mellom 95 og 120 meter.

– Det er den store løfteoperasjonen som pågår her nå. Vi løfter selve tårnet og turbinen opp i flytestrukturen, sier Irene Rummelhoff, direktør for nye energiløsninger i Statoil, til E24.

– Akkurat nå står det to turbiner igjen på land, mens de tre andre står ferdig installert i sjøen utenfor basen på Stord. Etter hvert skal vi taue dem over Nordsjøen. Pilotparken skal være produksjon i løpet av høsten, sier hun.

Les mer i E24,no.

Kommentarer

kommentarer