Nyhetsartikkel

26 juni 2017

Åbning af fibernet for ny forretning er målet for energiselskaberne

Hver dag arbejder de forbrugerejede energiselskaber med at sikre danskerne en digital infrastruktur i verdensklasse – hvert år tilsluttes cirka 55.000 nye borgere og virksomheder på fibernettet rundt om i landet.

Det nye skridt er nu en fælles brancheholdning om, at selskaberne åbner deres fibernet for ny forretning med andre indholdsleverandører, efterhånden som selskaberne bliver klar til det,skriver Dansk Energi i en pressemelding.

Tidligere i år rundede fibernettet i Danmark en milepæl med en halv million tilsluttede husstande og virksomheder. Den udvikling har de forbrugerejede energiselskaber i de kommende år til hensigt at fortsætte ved at investere i udbredelsen af digital infrastruktur til gavn for borgere og virksomheder i både byerne og i landdistrikterne. Samtidig har energisektoren sat gang i en proces, hvor forskellige scenarier for fibernettets fremtid indgår i planlægningen, hvilket blandt andet omfatter målet om åbne fibernet på kommercielle vilkår.

– Energiselskaberne arbejder samlet hen imod en åbning af deres fibernet med forretning som omdrejningspunkt. Nogle hurtigere end andre. Når et fibernet åbnes for nye indholdsleverandører, er det meget vigtigt, at kunderne får en optimal service og en rigtig god oplevelse. Derfor vil fibernettet blive åbnet på kommercielle vilkår for nye indholdsleverandører, når de forskellige fiberselskaber teknisk og organisatorisk er klar til det, siger Anders Stouge, vicedirektør i Dansk Energi og fortsætter:

– Det er vigtigt, at et nyt teleforlig skaber de stabile og forudsigelige rammer, der skal til for at sikre de helt samfundskritiske private investeringer i den fortsatte udbredelse af vores digitale infrastruktur. I den forbindelse er det afgørende, at man politisk værner om markedskræfterne, hvilket også gælder i forhold til debatten om åbne net.

Debatten om åbne fibernet handler i sidste ende også om, hvorvidt infrastrukturejeren og leverandøren kan nå til enighed om priser og vilkår for at bruge fibernettet og dets ydelser. Og det vil naturligt afspejle de investeringer, der følger med en langsigtet og omkostningstung infrastrukturudrulning – herunder også i land- og yderområderne, hvor forretningsgrundlaget for fiberudbygning er ekstra udfordrende.

– Vilkårene for adgang til energiselskabernes fibernet er et kommercielt anliggende, som aftales mellem fiberselskabet og indholdsleverandøren. Vilkårene vil dog under alle omstændigheder afspejle omkostninger til de investeringer, der følger med en langsigtet og omkostningstung infrastrukturudrulning og omkostninger til drift og vedligeholdelse, slutter Anders Stouge.

Dansk Energi har været til møde hos energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt, som på mødet blev orienteret om den fælles brancheholdning om, at energiselskaberne åbner deres fibernet for forretning med andre indholdsleverandører, efterhånden som selskaberne bliver klar til det.

 

Kommentarer

kommentarer