Nyhetsartikkel

14 juni 2017

Nedbør og flom gir lave strømpriser i uke 24

Varmere vær, også i Nord-Norge, har endelig satt fart på snøsmeltingen.

I tillegg har det kommet mye nedbør forrige uke og varslene fremover viser at det fuktige været fortsetter. Flere steder i Midt-Norge hadde flom og oversvømmelse i helga.

Det er med andre ord fortsatt mye vann på vei ned i vannmagasinene, og det betyr at de lave strømprisene holder seg, skriver TrønderEnergi i Energimarkedene sett fra Trøndelag (uke 24).

Uke 23 kom inn med en snittpris på 22,5 øre pr kilowatt time i Midt-Norge, det er sannsynlig at denne uka kommer ut på rundt samme nivå.

I tillegg er det verdt å bemerke at kullprisene nå ligger rundt 70 dollar pr tonn, noe som er vesentlig høyere enn mange spådde for bare ett år siden. Kullprisene er drevet opp fordi Kina har stengt mange kullgruver og forbruket av kull har vært bra i Asia. Samtidig har oljeprisen stabilisert seg rundt 50 dollar/fat. Olje er en innsatsfaktor i utvinningen av kull, skriver TrønderEnergi.

Paven med ny elbil
Paven mottok nylig en Opel Ampera-e elbil.

Det var Opel-sjef Dr. Karl-Thomas Neumann som overrakte paven hans nye bil i forbindelse med en bærekraftskonferanse.

Les mer på Hegnar.no

Vatikanstaten har som mål å bli verdens første Co2-frie land, og for å komme seg dit må de kjøre elbil og bruke fornybar energi.

En Opel Ampera-e har en teoretisk rekkevidde på rundt 50 mil, og en praktisk rekkevidde på rundt 35 mil.

Frankrike vil øke prisen på karbonutslipp
Et av de første initiativene til president Macron i Frankrike er i følge Bloomberg News et forsøk på å få opp prisen på Co2-utslipp. I dag er den europeiske prisen for en Co2-kvote (utslippstillatelse for å slippe ut ett tonn Co2) rundt 4-5 Euro. Macron å få prisen opp på minimum 30 Euro, det vil si en seksdobling fra dagens nivå.

Den første og største aktøren Macron må søke støtte fra er Tyskland og kanslerinne Angela Merkel. Men hun er nå i ferd med å forberede seg til valg i september, og det er ikke sikkert et slikt forslag vil slå så veldig godt an hos den tyske industrien som fortsatt lener seg tungt på kull.

Skulle Frankrikes president lykkes med dette forslaget vil det bli et svært viktig tiltak for å forrykke konkurransekraft fra fossile energibruk som medfører Co2-utslipp, til energibruk uten Co2-utslipp. Implementeringen av dette forslaget vil derfor gi arbeidet for å bane vei for det internasjonale fornybarsamfunnet et skikkelig dytt i riktig retning. Et slikt forslag vil få bred tilslutning fra Norge, fordi alle deler av det norske næringslivet støtter et slikt forslag, inkludert oljeindustrien som er vår største utslippsindustri.

Kilde: TrønderEnergi

 

Kommentarer

kommentarer