Nyhetsartikkel

08 juni 2017

Lenge leve kjernekraften!

Sverige har en lang kjernekrafthistorie og sektoren har over tid levert en stor andel av svenskenes strømforbruk.

Det meste av landets vannkraftressurser er utbygd og den svenske økonomien er blitt avhengig av kjernekraften som energikilde. Svensk kjernekraften står for en tredjedel av produsert kraft i landet.

Motgang og dårlig lønnsomhet
Kjernekraft som energikilde har måttet tåle mye motgang. Det har vært fæle ulykker som Tsjernobyl og Fukushima. I tillegg skyller nå den grønne bølgen innover Europa.
Sverige har hatt så mange som 12 aktive reaktorer, men de eldste kjernekraftreaktorer er allerede besluttet stengt. Anlegget Barsebäck ble stengt i perioden 1999 til 2004, og reaktor Oskarshamn 2 er lagt ned.

Kjernekraftreaktorene som ble bygd på 1980-tallet har lenge har slitt med oppgraderingsbehov og dårlig lønnsomhet. Det er besluttet at ytterligere tre reaktorer skal stenges ned før 2021.

 

Hvor mange kjernekraftverk vil bestå i Sverige etter 2021?

Denne nyheten inneholder embedded media. Åpne nyheten i din browser for å se innholdet.

 

Livsforlengende tiltak
Av de resterende seks reaktorene, er det kun besluttet å investere i livsforlengende tiltak for de tre reaktorene hos Forsmark.

På et energiseminar arrangert av energimarkedsanalyseselskapet Montel, fortalte kjernekraftsjef Mats Ladeborn i Vattenfall at de er veldig fornøyd med de politiske tiltakene som er gjort å bedre lønnsomheten i svensk kjernekraft. Ladeborn er positiv til å investere videre i Ringhals-reaktorene.

Liknende signaler er hørt fra eierne av Oskarshamn 3, Sveriges største reaktor, i følge Montel Powernews. Endelige investeringsbeslutninger tas senere i år.

Grafene fra sending kan lastes ned her.

LOS Energy Kraftkommentar uke 23 2017

Sverige har en lang kjernekrafthistorie og sektoren har over tid levert en stor andel av svenskenes strømforbruk. Det meste av landets vannkraftressurser er utbygd og den svenske økonomien er blitt avhengig av kjernekraften som energikilde. Svensk kjernekraften står for en tredjedel av produsert kraft i landet. Hør mer i ukens kraftkommentar med porteføljeforvalter Magnus Lingjærde.
Lengde 4:15

Kommentarer

kommentarer