Nyhetsartikkel

31 mai 2017

Regionale forskelle på bredbåndsdækning skal mindskes

Næsten ni ud af ti danskere kan få en hurtig bredbåndsforbindelse med en hastighed på mindst 100 Mbit/s.

Bredbåndsadgangen er dog skævt fordelt. Mens det hurtige bredbånd efterhånden er en selvfølge i byerne, så må mange husstande og virksomheder i landdistrikterne fortsat kigge langt efter hurtige forbindelser. Det viser Energistyrelsens nye bredbåndskortlægning.

Verdens største elfærge sejler om få måneder mellem Danmark og Sverige. Inden sommerferietrafikken for alvor tager fart begynder Helsingør-Helsingborg færgerne nemlig at sejle på el.

Det er et eksempel på, at politiske initiativer, der gør det attraktivt for virksomheder at skifte fossile brændsler ud med den stadigt grønnere el, virker særdeles effektivt. I 2014 besluttede Folketinget at sætte elafgiften ned fra 83,3 øre/kWh til 0,4 øre/kWh for skibe, der ligger i havn.

Det glæder Ida Auken, der som miljøminister var med til at få elafgiften for skibe reduceret.

– Det er dejligt, når ens beslutninger virker. Luftforurening er et problem i vores byer, så det er naturligvis positivt, at færger, som ofte lægger til klods op af folks boliger, nu skifter forurenende diesel ud med el. Grøn omstilling, når det er bedst, siger Ida Auken, klimaordfører for Radikale Venstre.

– Vi skal videre den vej og bruge el til mere – i opvarmning og endnu mere af transporten. Her skal vi bruge de positive erfaringer med lavere elafgift fra færger, understreger Ida Auken.

Også andre færgeruter går med planer om at skifte til el. Rødby-Puttgarden forventes at skifte til ren el inden 2020. Ved årsskiftet skifter færgen mellem Ærø og Als til el – og mange flere er på vej. Hos Dansk Energi er vicedirektør Anders Stouge også glad for udviklingen:

– At elfærgerne i disse måneder stikker til havs er en direkte konsekvens af politisk handlekraft. Det viser, at lettelser af elafgiften virker, fordi det ud over at bidrage til virksomheders grønne omstilling tæller positivt på deres bundlinje. Og så sker der virkelig noget ude i virkeligheden, siger Anders Stouge og fortsætter:

– Men den høje danske elafgift spænder stadig ben for mange andre grønne løsninger. Derfor skal vi have bredt ideen om lavere elafgift ud, så vi motiverer til at få for eksempel flere varmepumper ind i fjernvarmen og danskernes opvarmning.

Initiativet til at sænke elafgiften for skibstransport opstod oprindeligt, fordi landstrømsanlæg i Københavns Havn stod til at kunne spare byen for 220 tons NOx-udledning, svarende til luftforureningen fra 43.000 biler. Desværre har krydstogtskibene i Københavns Havn endnu ikke mulighed for at bruge el fra land i stedet for diesel, når de ligger i havnen.

Kommentarer

kommentarer