Nyhetsartikkel

30 mai 2017

Neste generasjon solceller er på vei

Etter den store solcelle-boom i 2012 er der dukket opp en rekke nye muligheter i form av bygningsintegrerte solceller og husstandsbatterier, som kan lede til en ny bølge av solcelleinstallasjoner.

Tilskuddene er væk, og solcelleinstallatører på villavejenes tage er blevet et særsyn. Men bare vent, lyder det fra solcellebranchen, vi skal nok komme igen. Solceller er i de seneste fem stille år faldet markant i pris, og der er kommet to nye jokere i markedet: batteriet og bygningsintegration.

Lad os først tage et kig på de nye solceller. De er nemlig blevet så effektive og billige, at forrentningen er på 9-10 procent for et husstandsanlæg hos en privat husejer og på 10-13 for en typisk boligforening – vel at mærke helt uden de tilskud, der ikke eksisterer længere.

Tilsvarende forrentningsprocenter gælder for virksomheder og offentlige myndigheder. Det betyder i princippet, at et moderne solcelleanlæg er selvfinansierende, medmindre man betaler det med et kviklån.

Hvis man ikke lige ved det, kan man ikke umiddelbart se, at der er tale om et solcelletag. Her er det GS Integra Line SP fra danske Gaia Solar. PR-foto.

 

Nyheder på designfronten
Udover den lave pris på de nye solcelleanlæg er der også sket noget på designfronten. Anlæggene kan i dag leveres, ikke blot som integrerbare, men som deciderede tagløsninger, hvor tagsten, pap eller anden tagbelægning simpelthen erstattes af solcellemoduler.

Det har to fordele. Først og fremmest spares udgiften til tagmateriale under solcellerne og hele tagets areal udnyttes til solenergi.

En tredje fordel kan være, at en integreret løsning er langt mere æstetisk end de traditionelle løsninger, hvor solceller lægges meget synligt ovenpå på det eksisterende tag.

”Man vil nok ikke lave en integreret solcelleløsning, hvis man har et nyt og velfungerende tag. Men tænk på nybyggeri og tagrenoveringer. Her bliver solceller en helt oplagt løsning”, siger Sigurd Leth, der er direktør i firmaet Gaia Solar.

Han peger på, at perspektivet er ganske stort eftersom Aalborg Universitet har anslået, at 8,5 millioner kvadratmeter tag skal skiftes hvert år fremover i Danmark, mens 1,5 millioner kvadratmeter skal renoveres.

En meget stor del af disse renoveringer vil med fordel kunne ske med integrerede solceller.

Elementerne i dette integrerede solcelletag er fremstillet af hærdet glas, der er stærkere end tegl. Fordi elementerne er lette, kan de med fordel også benyttes på facader. PR-foto.

Flere muligheder på vej
Den amerikanske elbilproducent Tesla er også på vej til Danmark med et solcelletag, der ligner teglsten. Elementerne er lavet af keramisk materiale, og de skulle være hårdere end alternativerne af beton og tegl.

De fås i fire forskellige varianter, så de farvemæssigt kan indpasses i de fleste byggerier. Nyskabelsen fra Tesla er, at løsningen inkluderer et stort batteri, der kan oplades af solcellerne og levere strøm til hus og eventuelt Teslaen i garagen.

Visionen fra det amerikanske selskab er, at solcelletag skal være så billige, at de kan matche traditionelle tagløsninger på prissedlen. Og der er ikke langt til at opfylde den målsætning.

Læs også: Byggeforsker advarer: EU-direktiv vil hæmme solceller og vindmøller

Et integreret solcelletag, som det eksempelvis kan købes i dag hos Gaia Solar i Danmark koster omkring 2.500 kroner per kvadratmeter alt efter hvilken løsning, der vælges.

Et billigt eternittag koster til sammenligning omkring 600 kroner per kvadratmeter, og et finere tegltag koster omkring 1.200-1.800 kroner pr. kvadratmeter.

Tesla-taget kan ikke købes endnu i Danmark, men der er opsat et tag i Dragør på Amager, og de foreløbige erfaringer viser, at anlægget fungerer glimrende i det danske klima.

”Batterier forventes at styrke solcelle-området meget, da de nu er blevet modne i kvalitet, og priserne ventes at falde med hele 15 procent om året, de næste tre-fire år, hvilket blandt andet drives af el-bil-udviklingen. Dette vil betyde, at mange vil kunne øge deres anlægs størrelse og opspare endnu mere energi. Dette gælder alle segmenter, stort set», siger Sigurd Leth og fortsætter:

«Boligejendomme vil også med fordel kunne benytte solceller og kombinere det med batteriløsninger. Hvis de yderligere anvender bi-måler-ordningen, altså hvor de selv afregner strøm med lejlighederne – så vil de kunne udbygge solcelleanlægget betydeligt og skabe en endnu større besparelse”, vurderer Sigurd Leth.

Stort perspektiv for installatører
Mulighederne for installatører er interessante de kommende år, ikke mindst fordi de nye solcelleløsninger har flere tilkoblede elementer og bliver designet til integration.

En installatør kan eksempelvis få en hel tagentreprise inklusiv solceller, installation af batterier, el-arbejde og eventuelt også kombinationer med varmepumper og andre energitiltag.

”Vi forventer, at der vil komme flere muligheder på markedet fremover, og det er interessant for installatørerne. Fremtidens forbruger skal bruge en del mere strøm end i dag. El- og hybridbilerne kommer med fuld fart, og dertil kommer en elektrificering af opvarmningen af husene. Dette øger efterspørgslen på strøm, og derfor vil der være et stigende behov for at kunne producere strømmen lokalt”, siger Sigurd Leth.

Læs også: Tekniq: Positivt med fortsættelse af VE-ordning

Udfordringen for installatørerne er at få kendskab til løsninger og at kunne rådgive kunderne om både solceller og økonomien i løsningerne.

”Kunderne kan eksempelvis opnå en forbedring af deres energiforbrug – og kombineres solceller med isolering og andre tiltag – kan de givetvis opnå en energiklasseforbedring, som i sidste ende kan spare mange penge og samtidig hæve værdien af kundernes boliger”, siger Sigurd Leth.

Kommentarer

kommentarer