Nyhetsartikkel

05 mai 2017

Energi på tværs kan give milliardgevinst

Der kan være både bedre kundeoplevelser og milliardstore gevinster i at høste synergier på tværs af el-, vand- og varmeselskaber, lyder konklusionen i en ny analyse fra Qvartz. Men tre typer reguleringer hæmmer gevinsterne og giver også hverdagsbøvl.

Op til to milliarder kroner og øget innovation. Så håndgribeligt opgør analysehuset Qvartz i en ny rapport gevinsterne ved at høste synergier på tværs af el-, vand- og varmeselskaber.

Kunderne kan få gevinst af at få adgang til nye teknologier og digitale muligheder, mens de økonomiske gevinster opstår ved, at en række funktioner fra administration til investeringer opnår større skala.

– Vi vil som branche altid afsøge veje til at give kunderne bedre muligheder. Én af de mange veje, vi kan gå, er at tænke el, vand og varme mere på tværs. Dem, der gør det, oplever dog en del hverdagsbøvl med tre forskellige typer lovgivninger. Så man skal være ivrig hækkeløber for at skabe det for kunderne, siger Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi, som reaktion på analysen fra Qvartz, som er til debat på et dialogmøde torsdag.

Qvartz analyserer multiforsyning som en vej til bl.a. stærkere faglige miljøer, der kan være en fordel for måden, selskaberne kan håndtere forbrugerne og deres data – som eksempelvis digitale forbrugerportaler. Også store industrivirksomheder kan opnå skræddersyede løsninger, der kan sikre øget effektivitet på tværs af forsyningsarter.

Som barriere for at høste gevinsterne peger Qvartz blandt andet på, at der gælder tre forskellige typer reguleringer for el, vand og varme, og incitamenterne peger i vidt forskellige retninger.

– Den globale teknologiudvikling går stærkt. Og hvis vi vil skabe et stærkt afsæt for at gribe det i Danmark og omsætte det til eksport, kræver det især noget af branchen. Vi skal derfor fordomsfrit debattere, hvad branchen selv kan gøre – og hvilken rolle politikere og regulering kan spille, siger Lars Aagaard.

Qvartz præsenterer sine anbefalinger og analyse på et dialogmøde, som Dansk Energi inviterer til torsdag. Her vil både energi-, klima- og forsyningsministeren, Socialdemokratiets energiordfører samt nuværende og potentielle multiforsynere være med til at sætte perspektiv på multiforsyningsvejen.

Relaterede links

Kommentarer

kommentarer