Nyhetsartikkel

27 april 2017

Professor kritiserer projekt med Europas største batteri

Batterier hører fortiden til, mener professor i energiplanlægning og kritiserer et nyt projekt, der involverer Europas største batteri.

Et batteriprojekt syd for den dansk-tyske grænse møder nu stor kritik fra professor, der mener, at man i stedet skulle have brugt varmepumper.

Det skriver Ingeniøren.

Projektet, som det hollandske energiselskab Eneco og den japanske batterileverandør Mitsubishi Corporation står bag, omfatter et batteri på 48MW ved siden af en transformerstation. Her er tanken, at batteriet skal bruges, når der er udsving i produktionen af vedvarende energi, ligesom det skal oplades af strøm fra en nærliggende vindmøllepark, når priserne er lave.

Brian Vad Mathiesen, der er professor med speciale i energiplanlægning på Aalborg Universitet, fortæller til Ingeniøren, at han mener, at løsningen er et levn fra fortiden, da omkostningen lægges på elkunderne.

«Hvis de stedet havde installeret nogle store varmepumper kombineret med effektelektronik, som også kunne levere de ydelser, der stabiliserer frekvensen, så ville både el- og varmekunderne kunne få glæde af investeringen,» siger han.

Direktøren for projektet, Marc Wegmann, fortæller til mediet, at batterier er den mest optimale løsning, og at Tyskland er det bedste sted at teste lagerteknologier. Han fortæller, at man har undersøgt, hvorvidt energien fra vindmøller kunne være blevet brugt i varmepumper i stedet. Men man ville også gerne have batteriet tæt på transformerstationen, og der er ikke noget fjernvarmenet til at aftage varmen, fortæller han.

 

 

Kommentarer

kommentarer