– Vinnarnas lösningar har en inspirerande kreativitet, samtidigt som de är affärsnära och har ett stort mått av realism – nu känner jag mig tryggare inför framtiden, säger Mattias Goldmann, VD på tankesmedjan Fores och ”Mäktigast i Hållbarhetssverige 2016” enligt Aktuell Hållbarhet samt medlem i tävlingens jury.

Energimyndigheten eftersökte idéer som kan möjliggöra ett hållbart energisystem utifrån en ny scenariostudie om samhällets långsiktiga utveckling från ett energiperspektiv, ”Fyra Framtider”. Vinnarna har skapat en lösning som introducerar delningsekonomin till elindustrin där individer kan vara med och bidra till en stabilare och mer förnybar energimarknad. Med bidraget “Är du laddad?” presenteras en teknik- och marknadsorienterad lösning som inbegriper tjänsten “inGrid”, där privata elbilsägare kan lagra energi i bilbatteriet när bilen står parkerad. Lösningen skulle ge både en arbetsfri inkomst för bilägare och samhällsnytta i form av jämnare elpriser, vilket i sin tur gör förnybar energi mer konkurrenskraftig.

– Lösningen med tjänsten är rejält genomtänkt och tar ett kliv i rätt riktning i omställningen till ett förnybart energisamhälle. För oss har det varit viktigt att lösningen integrerar drivkrafter från de scenarier som vi identifierat i vår nya dialog om framtidens energi, och det gör verkligen ”inGrid”, säger Mattias Eriksson, direktör vid gd-sekretariatet på Energimyndigheten.

Personerna bakom bidraget är Anton Arbman Hansing och Per Wilhelmsson, ingenjörsstudenterna och korridorsgrannarna som fann varandra i ett intresse för hållbar utveckling i allmänhet och hummus i synnerhet. Anton studerar industriell ekonomi och Per teknisk matematik vid Lunds Tekniska Högskola.

Detta var en av många lösningar när innovationstävlingen Sustainergies Cup genomfördes för sjunde gången. Tävlingen engagerade tusentals studenter mellan oktober 2016 och januari 2017. Arrangör är Sveriges största plattform för studenter och företag som vill samarbeta för hållbar utveckling, Sustainergies, tillsammans med Atlas Copco, Energimyndigheten och Skandia Fastigheter.

– Syftet med tävlingen är att låta studenter lösa affärskritiska hållbarhetsutmaningar åt proaktiva organisationer. Det är häftigt hur tävlingens partners vågat bjuda in studenter att bidra med sina perspektiv och hur studenterna i sin tur bjudit tillbaka med riktigt smarta lösningar, säger Markus Danell, verksamhetschef för Sustainergies.

Mer information

Se http://www.sustainergies.se/press/ för pressbilder och mer information, så som juryns motiveringar och presentationer av samtliga finalister.

Om Sustainergies

Sustainergies skapar innovativa hållbarhetslösningar och meningsfulla karriärer. Vi är Sveriges främsta plattform för näringsliv, akademi och studenter som vill samarbeta kring hållbarhet. Våra metoder inkluderar studentkonsulter, casetävlingar, rekryteringar för praktik- och studentjobb, workshops och mentorskapsprogram. Verksamheten startades 2009 och finns i hela landet.