Nyhetsartikkel

06 mars 2017

Nordavind drøftet datasenter med formannskapet

Nordavind DC Sites og formannskapet i Elverum drøftet framdriften for et eventuelt gigantisk datasenter i Elverum bak lukkede dører fredag.

– Alt må være klart på forhånd den dagen interessenter banker på, sier styreleder Ola Mørkved Rinnan til Østlendingen.

Datamengdene i verden fordobles annethvert år, og store dataleverandører har behov for store datasentre for å håndtere mengdene. Google har bygd sitt datasenter i Finland. Facebook har investert 15 milliarder i sitt senter i Luleå i Sverige.

– Vi snakker om store kunder, store investeringer, store tomter og store penger, sier Rinnan.

Nordavind DC Sites med hovedkontor på Tynset eies av kraftselskaper og kommuner, og jobber for å lokke noen av datagigantene til å etablere sitt datasenter i Hedmark. Og skulle noen banke på døra, må alt ligge klart, ifølge Rinnan.

I Elverum er et grustak i Hagaroa pekt ut som aktuell tomt for et datasenter.

Legge til rette
– Dette er kunder som er vant til at ting legges til rette for dem. Tomta må være ferdig regulert, og alt må være avklart på forhånd. Det nytter ikke å si at dette skal vi se på. De må få svar umiddelbart. I formannskapet diskuterte vi hva som skal til, og hvem som gjør hva. Når dagen kommer må ei prosjektgruppe stå klar for å jobbe dag og natt, sier Rinnan.

Skaffer kunder
Nordavinds oppgaver er å selge inn Hedmark som aktuelt sted for datasentre, og forberede kommunene på hva som må ligge klart.

i Elverum ligger den aktuelle tomta i et grustak ved Eidsivas anlegg i Hagaroa. Her er det tilgang på store mengder elektrisk kraft, her er det tilgang på fiber og kvalifisert arbeidskraft, tomta ligger rimelig nært Gardermoen, tog og buss.

– Elverum har et godt produkt, sier Mørkved Rinnan.

Nordavind eies av kraftselskapene Eidsiva, Nord-Østerdal Kraftlag og Elverum Energi samt kommunene Tynset, Alvdal, Rendalen, Hamar, Elverum og Grue.

Kommentarer

kommentarer