Nyhetsartikkel

28 februar 2017

EU i samtal om utsläppsrätter i Bryssel

I ett läge när USA:s nya ledning skapar snålblåst för klimatfrågorna ska EU-länderna försöka enas om sin syn på den framtida handeln med utsläppsrätter.

Tisdagens förhandlingar i Bryssel får stor inverkan på möjligheterna att uppfylla Parisavtalet.

– Våra barn och barnbarn förväntar sig att vi lever upp till de här åtagandena, säger klimatminister Isabella Lövin (MP) på en pressträff inför EU-ländernas ministermöte, enligt Svenska Dagbladet.

Målet är att nå en uppgörelse som sedan kan kompromissas ihop med det som EU-parlamentet för sin del slog fast för knappt två veckor sedan.

Diskussionerna lär bli heta. Mötesprogrammet är anpassat för att förhandla fram ändrade formuleringar under dagen. Sverige tillhör en grupp länder som tillsammans med bland andra Storbritannien och Danmark trycker på för att få ned antalet tillgängliga utsläppsrätter.

Rent konkret har Lövin med sig ett förslag från Sverige, Luxemburg, Nederländerna och Frankrike om att de utsläppsrätter som legat outnyttjade i den så kallade marknadsstabilitetsreserven efter fem år automatiskt ska slopas.

Samtidigt är trycket hårt även från andra sidan, där länder som exempelvis Polen inte har något emot om klimatministrarna inte kan komma överens och att frågan i stället hänvisas till EU:s stats- och regeringschefer.

– Jag har inte uppfattat det som en stor risk för att det inte blir något avtal. Men det finns länder som inte alls är förtjusta i det här förslaget som ligger på bordet och vill se en mycket mindre ambitiös allmän inriktning, konstaterar Lövin.

Klimatförändringsskeptikerna har stärkts av Donald Trumps tillträde som president i USA, med varma ord om gamla traditionella energiformer som olja och kol.

Även energiminister Ibrahim Baylan (S) ser en «uppenbar risk» för att skeptikerna nu försöker bromsa utvecklingen mot mer förnybar energi – men är ändå övertygad om vem som vinner i längden.

– Det finns fortfarande de som tror att det bästa här i världen är att gräva upp kol och elda upp det i stora kolkraftverk. Det är fel. Det är inte så och det kommer definitivt inte att vara det i framtiden, säger Ibrahim Baylan, som på måndagen var i Bryssel för att diskutera EU-kommissionens åsikter om energieffektivisering.

 

Kommentarer

kommentarer