Nyhetsartikkel

27 februar 2017

Stenging av gasskraftverket får liten betydning for strømprisern

Månelandingen er avlyst! I slutten av forrige uke ble det kjent at gasskraftverket på Mongstad stenges ned i 2018. På Mongstad var det store planer om rensing og lagring av CO2, men med nedleggelsen avbrytes også «månelandingsprosjektet».

Gasskraftverket på Mongstad produserer damp til raffineriet og selger kraft i det nordiske kraftmarkedet. Da Mongstad var under bygging ble begrepet «en mong» etablert, og det tilsvarer ca 6 milliarder norske kroner.

Nå få ordet «mong» en ny betydning. Når gasskraftverket stenges i slutten av neste år, vil én terrawatt (TWh) forsvinne fra markedet. Volumet er stort lokalt, men det tilsvarer kun én prosent av Norges totale kraftproduksjon.

Liten betydning i den store nordiske sammenhengen
Kraftvolumet knyttet til nedleggelsen av Mongstad drukner når vi ser hvor mye fornybar energi som er bygd nytt i Norden. Bare i Norge og Sverige har kraftproduksjonen økt med nesten 18 TWh i løpet av de siste fem årene, og ytterligere 10 TWh er under planlegging og bygging.

Grafene fra sending kan lastes ned her.

LOS Energy Kraftkommentar på YouTube

Kommentarer

kommentarer