Nyhetsartikkel

26 februar 2017

Skandaleramt elselskab lukker i Danmark

Det lille danske energiselskab Helia Energisalg er på vej mod at blive lukket.
Öresundskraft har påbegyndt en kontrolleret afvikling af det danske datterselskab Helia Energisalg.

For i en pressemeddelelse skriver svenske Öresundskraft, der ejer Helia Energisalg, at den har påbegyndt en »kontrolleret afvikling« af sine aktiviteter i Danmark.
Det betyder, at en væsentlig del af kundeporteføljen fra Helia Energisalg bliver overdraget til Scanenergi fra den 1. april. Enkelte kunder ønskes dog af forskellige årsager ikke overdraget til Scanenergi, og derfor bliver de i Helia Energisalg, der har eksisteret siden 1998 og har solgt el til omkring 400 danske industri- og virksomhedskunder.

»Med Scanenergi har vi fundet en seriøs partner med fokus på erhvervsmarkedet og som samtidig har en produktportefølje med tjenester inden for energioptimering, som er meget efterspurgte,« siger Hans Norberg, bestyrelsesformand i Helia Energisalg, i pressemeddelelsen.

Helia Energisalg har været gennem en turbulent periode med en politianmeldelse af den tidligere direktør ovenpå et regnskab, der viste et underskud på 155 mio. kr. i 2015.

En granskning foretaget af revisionshuset PwC viste, at Helias tidligere adm. direktør uretmæssigt havde spekuleret i terminskontrakter på el, og at Helias bogføring og økonomiske rapportering er blevet manipuleret.Ifølge PwC havde Helia også faktureret flere af sine kunder forkert, og dermed kradset penge ind, der ikke var belæg for. Samtidig rettede revisionsfirmaet en skarp kritik af den svenske ejer Öresundskraft, da der var fundet »brister i risikostyringen og den finansielle rapportering.«

De massive underskud i Helia Energisalg blev offentliggjort kort før nytårsaften 2015. Dengang lød det, at Helia, der sælger strøm til erhvervskunder, angiveligt havde købt mere el, end der sælges på fremtidens kundekontrakter.

Kombineret med faldende elpriser havde det forårsaget betydelige tab, lød  det.

Det fik Helsingborg Kommune, som ejer Öresundskraft, til at hyre PwC til at granske selskabets regnskaber.

Kommentarer

kommentarer