Nyhetsartikkel

08 desember 2016

Minister vil se på milliarddyr biogasstøtte

Tilsyneladende eksploderede omkostninger til biogas får nu ministeren til at love, at han vil se på muligheden for en begrænsning.

PSO-udgifterne er eksploderet. Den konklusion nåede regeringen allerede i foråret frem til efter at have foretaget en ny slags PSO-fremskrivning. Dengang var det dog hovedsagligt udgifterne til havvind, der blev udråbt som synderen, men som Ingeniøren har beskrevet over en række artikler, så er det muligvis et andet sted i energisektoren, det lugter. Biogas er fem gange dyrere end kystnære vindmøller

Udgifterne til biogas forventes i Energistyrelsens seneste tal således at andrage 1.650 mio. kr. næste år mod godt 1 mia. kr. i år. Modsat udgiften til f.eks. havvind er biogas dog ikke udelukkende finansieret over PSO-ordningen. Det gælder kun den del af, der anvendes til elproduktion.

Men derudover anvendes der biogas til opgradering af natur- og bygaskvalitet, procesformål, transport og varme, der betales over finansloven. At PSO også spiller ind, viser løbende fremskrivninger dog.

Ved fremskrivningen fra april blev PSO-udgiften til biogas vurderet til 450 kr., mens beløbet i forbindelse med en partiel fremskrivning fra august var steget til 750 mio. kr. Blandt andet på grund af ændringer i en forbindelse med en ny prognose fra maj. Hvor stor en del af udgiften, der er PSO i den seneste opgørelse, er ikke oplyst. Men derudover er der også den markante forskel fra andre vedvarende energiformer, at der for biogas ikke er nogen anden bagkant for støtten end anlæggenes levetid. Det betyder, at støtten til biogas målt over levetiden er 80,7 øre/kWh og dermed knap fem gange så høj som for de kystnære møller.

I alle tilfælde melder energiminister Lars Chr. Lilleholt nu ud, at han vil se på sagen.

«Jeg kan konstatere, at støtte­omkostningerne til biogas har passeret en milliard kroner om a?ret, og jeg mener, der er behov for at se pa? mulighederne for at begrænse omkostningerne,» skriver han i et svar til Ingeniøren.

Over for mediet kalder socialdemokraternes energiordfører dog ministrens handling for «spil for galleriet», da han på et møde i energiforligskredsen i sidste uge sagde, at støtten ikke kan ændres før 2023. Tilbage i september pegede ministeren da også på, at der stod nogle «juridiske bindinger» i vejen

Der har over de seneste år været opført adskillige store biogasanlæg. Senest meldte Nature Energy i forbindelse med sidste måneds første spadestik på det rekordstore anlæg i Korskro, at selskabet havde planer om at gennemføre en markant udbygning over de kommende år. «Med 10 anlæg mere kommer vi op på 225 mio. kubikmeter. Det svarer til cirka 10 procent af Danmarks samlede forbrug af naturgas,» konstaterede Nature Energys adm. direktør, Ole Hvelplund, for to uger siden.

Kommentarer

kommentarer