Nyhetsartikkel

22 november 2016

KS Bedrift styrker jus-teamet

Gjennom mange år i EFTA-sekretariatet i Brussel bidro Håkon Andreas Riegels til at Norge oppfylte forpliktelsene som følger av EØS-avtalen. Nå skal advokatfullmektigen bistå KS Bedrifts medlemmer med å forholde seg til regelverket og utnytte dets muligheter.

-Noe av det beste med å komme hjem er frisk luft og sivilisert bilkjøring, sier Håkon til KS Bedrifts nettsider om det å vende hjem til Norge med kone og to små barn. -Men jeg gleder meg også til å se virksomhetene i KS Bedrift og lære mer om utfordringene som de møter i hverdagen.

-Jeg håper at min erfaring vil være relevant når jeg skal bistå virksomhetene med å forholde seg til både nasjonalt lovverk og EØS-avtalen – samt skjæringspunktene i mellom, legger Håkon til.

-Det skal bli bra å jobbe for våre medlemmer, blant annet når det gjelder konkurranserett, regelverket for statsstøtte og offentlige støtte.

Går fra regelverk til anvendt jus
Håkon går nå inn som advokatfullmektig i KS Bedrifts jus-team etter å ha jobbet i EU-hovedstaden Brussel siden 2005. I EFTA-sekretariatet har han hatt flere ulike jobber.

Sist ledet han «EØS-effektiviseringsprosjektet», som skal sørge for at EFTA/EØS-landene Norge, Island og Liechtenstein bruker tiden godt og innfører EØS-relevante lover og regler raskere.

Håkon har også vært sekretær for diverse arbeidsgrupper der en av oppgavene var å tilpasse EØS-regelverk til norske forhold. Her var det viktig å ta hensynta både kommunene og bedrifter.

Noen av feltene han har jobbet med er konkurranserett, intellektuelle rettigheter, folkehelse og REACH – regelverket for kjemikalier.

Erfaring med å påvirke politikere
I tillegg har Håkon vært stedlig representant for Actis i Brussel samt leder for Eurocare – en europeisk paraplyorganisasjon som jobber for å endre europeisk alkoholpolitikk mer i nordisk retning. Han jobbet mye med å påvirke Europaparlamentet – EUs direktevalgte demokratiske organ.

-Det var spennende å være del av politiske prosesser i Brussel, sier Håkon om denne tiden. -Noen ganger fikk man gjennomslag på EU-nivå. Andre ganger var det nasjonale myndigheter i flere europeiske land som gjennomførte alkoholpolitiske virkemidler som man ikke fikk til på EU-nivå.

Nå ser Håkon frem til mer reising i Norge. -Det er mye å lære på å besøke virksomheter og snakke med folk. Man kan ikke bare lese juridiske fremstillinger. Og det deilig å få litt luft under vingene, legger han til.

Hjem til friskere luft
Håkon og familien har nå pakket seg ut av flytteeskene. Og eldste barn er i ferd med å venne seg til å være mye mer ute i barnehagen enn det som er vanlig i Brussel.

Om han kommer til å savne noe fra Europas hovedstad?

-Ja, må han medgi. -Matutvalget. Og matkulturen – det savner jeg allerede. Ting som Bondens Marked … Brussel er en matby, avslutter han.

Kilde: KS Bedrift

Kommentarer

kommentarer