Nyhetsartikkel

11 november 2016

EU-Kommissionen godkjenner fransk kapasitetsmarked

EU-Komisjonen godkjenner den franske utformingen av et kapasitetsmarked, som skal sikre strøm til franskmennene på alle tider av året.

I Frankrig presses forsyningssituationen særligt i de kolde vintermåneder på grund af et højt elforbrug.

Lande som Storbritannien, Irland, Spanien, og Portugal har ligesom Frankrig valgt at supplere deres energimarkeder med et kapacitetsmarked for at sikre tilstrækkelig produktionsevne i elsystemet i forhold til det ønskede niveau for elforsyningssikkerhed. Norden og Tyskland fastholder et energy-only marked, hvor der ikke på samme måde er en indbygget garanti for forsyningssikkerheden. Modellen bygger i stedet på en forudsætning om, at elpriserne i spidsbelastningsperioder er tilstrækkelige til at sikre investering og opretholdelse af elproduktionskapacitet i øvrigt.

Både Sverige og Finland har suppleret deres energimarked med en såkaldt strategisk reserve, som aktiveres i spidsbelastningsperioder, hvor værker i det kommercielle marked ikke kan dække hele efterspørgslen. Samme model har Energinet.dk lagt op til på Sjælland, hvor Energinet.dk har identificeret, at der er en forsyningssikkerhedsudfordring, senest i deres nyeste forsyningssikkerhedsredegørelse. Dog har Kommissionen endnu ikke godkendt en dansk strategisk reserve.

– EU-Kommissionen satte for snart et år siden en stopper for de danske planer om en strategisk reserve. Vi afventer fortsat svar på, hvordan myndighederne så vil håndtere situationen, for udfordringen for forsyningssikkerheden på Sjælland er fortsat tilstede, siger Christian Dahl Winther..

Læs hele nyheden

Kommentarer

kommentarer