Nyhetsartikkel

17 oktober 2016

Tapte 33 millioner på vindparken

Fitjar kraftlag har tapt 33 millioner kroner på engasjementet sitt i Midtfjellet Vindpark. Det lyser rødt av fjorårets årsresultat.

Det lokale kraftlaget var en av drivkreftene for å utvikle vindmølleparken på Fitjar som nå produserer strøm fra 44 vindmølleturbiner, skriver Bergens Tidende. 

Men det har kostet. Med rekordlave kraftpriser og blytung gjeld, endte det med at det tyske investeringsfondet Aquila Capital overtok selskapet gjennom en emisjon i desember i fjor.

Lang tapsrekke
De tidligere eierne som var med fra starten i 2013, tok store tap:

Energiselskapet Buskerud tapte i underkant av 60 millioner kroner, Østfold Energi 100 millioner og energikonsernet Vardar 60 millioner.

I årsregnskapet fra Fitjar kraftlag fremgår det at de også har svidd fingrene på vindenergi.

Styreformann i Fitjar Kraftlag, tidligere Fitjar-ordfører Agnar Aarskog, sier det ble for krevende for et lite kraftlag å være stor medeier i et så stort prosjekt.

– Fitjar kraftlag eide en tredel i Midtfjellet Vindpark – et selskap som hadde investert for 1,3 milliarder kroner. Det viste seg å være risikosport for et lite kraftlag, sier Aarskog.

Sprøyter inn friske penger
Fitjar kraftlag har ikke bare avskrevet tap, men også sprøytet ny kapital inn i vindparken.

– Medlemmene våre ønsket å være med videre, men i en mindre eksponert og sårbar posisjon. Derfor har vi gått inn med 17 millioner kroner, som utgjør en eierandel på 3,3 prosent. Det er en andel som er mer tilpasset vår størrelse, sier Aarskog.

– Hva synes du om at Midtfjellet Vindpark nå er eid av tysk kapital?

– Det er leit at ikke norske interessenter så mulighetene i norsk vindkraft, men vi oppfatter tyskerne som gode, ryddige og positive eiere. De vil videreutvikle selskapet. Hadde kraftprisene holdt seg på det nivået vi trodde på utbyggingstidspunktet, så hadde nok Fitjar kraftlag fremdeles sittet på en stor eierandel, sier Aarskog.

Les hele saken hos Bergens Tidende

Kommentarer

kommentarer