Nyhetsartikkel

13 oktober 2016

Advarer mot framtidig strømsjokk

Forbrukerrådet frykter økte strømpriser.

Forbrukerrådet frykter at strømprisen vil øke dersom private kraftselskaper får bygge egne kraftkabler til utlandet samtidig som strømnettet rustes opp for milliarder.

– Forbrukerrådet er bekymret for hva ytterligere utbygging av både offentlige og private kabler til utlandet vil bety for norske husholdninger, spesielt dersom ikke den miljømessige gevinsten eller de økte kostnadene for forbruker kan rettferdiggjøres på en god måte, sier Finn Myrstad, fagdirektør for digitale tjenester hos Forbrukerrådet, til VG.

– Økt nettleie for norske forbrukere
Han understreker at de ikke har noe imot private kabler, men at de mener forbrukerinteressene ikke må glemmes i disse diskusjonene.

– Dette betyr økte strømpriser for norske forbrukere i form av økt nettleie. Det er også ventet at den flytende strømprisen vil øke som en følge av økt kabelkapasitet til utlandet, men akkurat hvor mye, vet vi ikke, sier Myrstad.

Forrige måned gikk også tidligere informasjonssjef Hogne Hongset i Statoil ut og advarte om at kraftprisene kan bli doblet om det åpnes for flere kraftkabler til utlandet.

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) mener imidlertid at utenlandshandel med elektrisitet er lønnsomt også for norske forbrukere og viser til kablene som er bygget til Sverige, Danmark og Nederland.

– Hvis man mener at utenlandshandel med strøm øker prisen på kraft til sluttbruker, så er det er riv ruskende galt, sier han til VG.

Kommentarer

kommentarer