Nyhetsartikkel

18 august 2016

Statkraft-tillitsvalgt er spent på hva som kommer ut av nytt styre

Den nye styrelederen Thorild Widvey (H) fra Høyre vil gi Statkraft «ny kurs». Men hva er det?
Klubbleder Arne Einungbrekke lurer på hva det betyr, og krysser fingrene for at privatisering ikke er en del av denne kursen.

Statkraft-tillitsvalgt er spent på hva som kommer ut av nytt styre | FriFagbevegelse.no

I løpet av sommeren har det stormet rundt næringsminister Monica Mælands (H) utnevnelse av Thorild Widvey (H) til ny styreleder i Statkraft. Et tema som har vært veldig i vinden er den formelle prosessen og hemmelighold av SMS-er, en annet åpent spørsmål er hva som var motivet.

EL og ITs klubbleder i Statkraft, Arne Einungbrekke, har foreløpig ikke hatt noen styresamling for å drøfte hendelsene, men sier han personlig er spent på hva som kommer ut av skiftet av styreleder, skriver Nettverk, organg for EL & IT Forbundet. Han forteller han har vært fornøyd med og hatt en god oppfatning av avtroppende styreleder Olav Fjell, som Mæland fjernet fra stillingen med ønske om «ny kurs».

Det er hva «ny kurs» skal bety som nå pirrer nysgjerrigheten.

– Det jeg har å forholde meg til i saken er det som har stått i media. Det eneste Mæland har sagt er at hun ønsker en ny kurs. Så det blir spennende å se hva som kommer ut av det, sier han til Nettverk.

Storutskifting
– Høyre har i lengre tid luftet ønsker om privatisering og delprivatisering av Statkraft, kan dette ligge noe der?

– Det ligger i bakhodet at Høyre har signalisert en privatisering der de vil skille ut utenlandsdelen, og så er det vel en grunn til at politikere settes i slike verv. Vi i Statkraft har derimot et ønske om at ting blir som de er. Men dette med å delprivatisere Statkraft er et langt lerret å bleke, så jeg tror ikke Høyre tenker på det nå før valget. Men på sikt, om de sitter lenge nok…

– Det skal bli spennende å se hva slags ny kurs de ønsker, sier Einungbrekke, som konstaterer at det har vært en ganske stor utskifting i Statkraft-styret ellers også.

For inn kom også samtidig Peter Mellbye, Helene Biström og Bengt Ekenstierna. Mellbye er eks-Statoil-sjef og ellers blant annet styreleder i Wellesley Petroleum, styremedlem i FMC Technologies og industriell rådgiver i EQT. Biström har sittet i konsernledelsen i Vattenfall og har styreverv i blant annet Sveaskog og Carmo Oy. Ekenstierna er blant annet rådgiver for One Nordic og har ellers har hatt flere lederstillinger i E.ON Sverige, forhenværende Sydkraft.

Som ansatterepresentanter sitter fortsatt Asbjørn Sevlejordet og Thorbjørn Holøs som begge er EL og IT-ere, samt Vilde Eriksen Bjerknes. Halvor Stenstadvold og Hilde Drønen er også fortsatt i styret.

Pollestad inn i debatten
Martin Kolberg (Ap) fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har vært blant dem som har kommet med kritiske spørsmål til måten byttet av styreleder har foregått på.

Nå kaster også Geir Pollestad (Sp) fra Stortingets næringskomité seg inn i debatten. Til Klassekampen sier han at man ikke kan konkludere med at Widvey er best egnet som Statkraft-stydeleder til tross for at han anerkjenner hennes solide bakgrunn. Han etterlyser også svar på hva som menes med «ny profil» i et så viktig selskap som Statkraft.

– Det blir snakket om en ny kurs, men statsråden sier ikke hva som var feil med den gamle eller hva som skal være den nye kursen. Om Statkraft skal legge mer vekt på prosjekter i Norge, slik det har vært spekulert i, er jeg positiv til det. Men da må statsråden forklare det, sier Pollestad til Klassekampen.

Tumulter
For øvrig trekker avisa Nordic News linjer til statsbudsjettet når det gjelder fjerningen av Olav Fjell. Etter det Nordic News kjenner til ble Fjell betraktet som en kranglefant av sittende regjering etter lang tids uenighet.

Blant annet med bakgrunn i Regjeringens endrede utbyttepolitikk som ble varslet i november i fjor. Opprinnelig skulle Statkraft få beholde sitt utbytte 2016-2018 for å spare til investeringer, men så trengte regjeringen utbyttet fra statlige selskaper likevel for å få budsjettet sitt til å gå opp.

Det har også vært gnisninger med tanke på skrinleggingen av vindkraftprosjekter på Fosen og i Snillfjord, hvorpå stortingsrepresentant Linda Hofstad Helleland (H) overfor Adressa.no var bastant på at Statkraft-styret måtte gå av.

Kommentarer

kommentarer