Nyhetsartikkel

30 juni 2016

Kan få solceller og minivindmøller på taket

Flere energiselskaper tilbyr nå kundene å produsere sin egen strøm.

– I fremtiden vil mer og mer av strømmen bli produsert av kundene selv, sier konsernsjef John Reese i Gauldal Energi til Adresseavisen. Energiverket har nylig opprettet datterselskapet «Gauldal Smart Energi».

KraftNytt.no skrev tidligere i juni om Trønderenergi som søkte etter kunder som ville installere solceller på hustaket, og som fikk henvendelser fra over 1000 personer.

Sol og vind
Nordtrønderske NTE har også søkt etter pilotkunder som vil produsere sin egen solenergi, mens nyetablerte selskaper som Otovo også prøver å etablere seg i solcellemarkedet.

I juni lanserte også Gauldal Energi sitt nye datterselskap som både tilbyr salg og utleie av solcellepaneler. I tillegg selger de små vindmøller med en effekt fra 0,4 til 3 kilowatt, som betyr at de største har en tusendel av effekten til de planlagte vindmøllene på Fosen.

Reese sier at selskapet har lagt all innovasjon innen fornybar energi inn i det nye datterselskapet, og han tror at de er det første energiselskapet som tilbyr ferdige løsninger både for kunder som er tilknyttet strømnettet (plusskunder) og for kunder som er utenfor.

Den minste solcellepakken med åtte paneler kan kjøpes for 36 000 kroner, eller leies for 450 kroner i måneden. Da monteres anleggene til fast pris til kunder i Midtre Gauldal, Holtålen, Røros, Oppdal, Rennebu, Melhus, Skaun, Klæbu og Trondheim. I tillegg får kundene installert nye strømmålere av det lokale nettselskapet, som vil måle både forbruk og produksjon kontinuerlig.

Selger strøm tilbake
På samme måte som hos Trønderenergi vil overskuddsstrøm hos såkalte plusskunder bli solgt i det ordinære markedet. Reese påpeker at med egenprodusert strøm sparer kundene både nettleie og offentlige avgifter, og at man dermed kan spare rundt 80 øre til én krone per brukte kilowattime. Enova kan også gi støtte til installasjon av anlegget.

Med dagens strømpriser må den billigste solcellepakken dekke rundt en tredel av strømforbruket til en ordinær husstand for at det skal lønne seg å leie den. Ifølge Reese vil det være mer lønnsomt å investere i et solcelleanlegg enn å ha pengene i banken, og sier også at verdien av boligen vil øke.

– Samtidig forventer vi at strømprisene vil øke fremover, og vi vet også at de offentlige avgiftene vil gå opp. I tillegg vil kundene kunne styre strømforbruket selv i større grad med de nye målerne, sier han.

Hytter
Gauldal Energi samarbeider med det svenske selskapet Windforce AB, som tilbyr tilsvarende løsninger til svenske kunder. De små vindmøllene er hovedsakelig beregnet på hytter i vindutsatte områder, men Reese tror at de etter hvert kan bli et tillegg til solcellepaneler på privatboliger.

– De er også laget for å fungere opp mot strømnettet, sier han til Adresseavisen.

 

FOTO: Solar Cell via photopin (license)

Kommentarer

kommentarer