Nyhetsartikkel

07 juni 2018

Spår store svingninger i strømprisen

Strømprisene holder seg høye, og noe av årsaken ligger i europeisk klimapolitikk. Fremover kan nordmenn vente seg større svingninger i prisene, tror NVE.

Strømprisene holder seg uvanlig høye, og det kan gi en strømsmell for dem som kjører klimaanlegget for fullt under varmebølgen i deler av landet, eller kulden i andre deler av landet.

– Vi har nesten «tyske priser» i Norge, sier direktør Per Sanderud i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til E24.

Strømprisen ligger på rundt 40 øre i Norge og Norden, som er det høyeste nivået siden 2013. På samme tid i fjor lå den på 25 øre.

– Det er en vesentlig økning, sier Sanderud.

Den norske strømprisen har de siste årene ligget på rundt 30 øre kilowattimen, mens den prisen kundene betaler vanligvis har ligget rundt 90 øre kilowattimen, inkludert strøm, nettleie og avgifter.

I første kvartal 2018 steg prisen til kunde med hele 24 prosent fra året før, til 1,06 kroner per kilowattime. Årsaken var kaldt vær og høyt forbruk, samt høyere priser på kull og CO2-kvoter i Europa.

NVE venter at strømprisen skal stige videre frem mot 2030. I tillegg skal nettleien øke med opptil 30 prosent frem til 2025 på grunn av sårt tiltrengte oppgraderinger av det norske kraftnettet, ifølge NVE.

Dette kan løfte den samlede strømprisen betraktelig, i alle fall i perioder. I andre perioder kan det derimot bli billig å bruke strøm i Norge.

– Du må være forberedt på at strømprisen svinger mer enn det den gjorde tidligere, og du må være forberedt på at nettleien kan komme til å gå noe opp. Men vi gjør alt vi kan for å unngå at nettleien stiger for mye, sier Sanderud.

Kan gi høy regning

Akkurat nå kan de uvanlig høye strømprisene gi en smell for dem som bruker mye strøm, enten det er på grunn av kaldt vær i nord eller bruk av klimaanlegg og nedkjøling i sommervarmen i sør.

– Å kjøle seg ned i varmen koster penger. Vi ser ikke noen strømpris på fem øre denne sommeren. Da må det i så fall begynne å sprutregne i morgen, sier Andreas Myhre, direktør for krafthandel i LOS Energy, til E24.

Så langt i år har en vanlig norsk husholdning betalt 1.000 kroner mer i strøm enn i fjor, ifølge NVE.

Dette er noen av årsakene til de høye prisene:

  • Europeisk klimapolitikk strammes inn, og CO2-prisene har tredoblet seg
  • Globale kullpriser er høye, og det påvirker europeiske og norske priser
  • Det har vært lite nedbør i Norge, og det er lite snø igjen i fjellet, og da må vannkraften spare på vannet så det er noe igjen til vinteren

– Våt høst endrer mye

Er det noen grunn til å tro at strømprisen faller med det første?

– Da må vi ha et stabilt værbilde med mye nedbør over en lengre periode. Men en våt høst vil jo kunne endre mye, sier Myhre.

– Når kan prisene senkes?

– Det tar noen måneder. Gjennom sommeren er det veldig lite sannsynlig at det blir mye lavere priser enn nå. Men i høst kan det komme nedbør. Hvis det ikke skjer, kan vi oppleve det motsatte, sier han.

(Saken fortsetter under figuren)

 <p><b>STADIG HØYERE:</b> Økende nettleie, avgifter og strømpris gjør at prisen kundene betaler per kilowattime har steget de siste årene, ifølge Statistisk Sentralbyrå.</p>
STADIG HØYERE: Økende nettleie, avgifter og strømpris gjør at prisen kundene betaler per kilowattime har steget de siste årene, ifølge Statistisk Sentralbyrå.

Været blir viktigere

Været blir viktigere og viktigere, også for strømprisene i Europa. Årsaken er at det bygges ut mye sol- og vindkraft, som varierer med været.

– Norge har et svært væravhengig kraftsystem, og nå får også Europa det. Da må vi regne med større variasjoner, det vil være et typisk trekk ved lavkarbonsamfunnet. Da blir prisene et viktig signal om når det er samfunnsøkonomisk lønnsomt å bruke strøm, sier Sanderud.

NVE venter at strømprisen vil stige på lang sikt, men tror ikke den vil ligge noe særlig over 30-35 øre i snitt.

NVE ønsker å begrense strømbruken morgen og kveld, da forbruket er på sitt høyeste. Slik kan Norge unngå å bygge ut et altfor overdimensjonert kraftnett.

Derfor har direktoratet foreslått å innføre en «effektskatt» fra 2021.

– Eldrebølge i nettet

– Det er en eldrebølge i nettet i Norge, det må fornyes. Det vil koste, og det vil selvfølgelig få konsekvenser for nettleien. Hvis man bygger ut alt det nettselskapene har meldt inn, vil det kunne utgjøre en 30 prosent økning, sier Sanderud.

– Vi gjør alt vi kan for å begrense stigningen, og til tross for noe oppgang i perioder vil Norge fortsatt være ett av de landene i verden med lavest strømpris, legger han til.

Kilde: NVE

 

Kommentarer

kommentarer