Nyhetsartikkel

08 januar 2018

Energiselskaber skal håndtere den menneskelige risikofaktor

Medarbejdere kan i et uopmærksomt øjeblik komme til at indsætte et virusramt usb-stik i sin computer.

En stærk sikkerhedskultur kan være et bolværk mod nogle af de værste hændelser.

Dansk Energi tilbyder sammen med Politiets Efterretningstjeneste (PET) en temadag om, hvordan energiselskaber kan beskytte sig mod indre trusler mod it-systemer og andre kritiske værdier.

I over 100 år har den danske elforsyning haft personsikkerhed som mantra. Disse erfaringer med at forebygge livsfarlige situationer med elektricitet kan komme branchen til gode i forhold til at håndtere de trusler, der er i dag mod it-systemer, personfølsomme data, regninger og andre kritiske værdier.

– Dagligt banker it-kriminelle på dørene i de danske energiselskaber, men det er ikke altid, at det er dem, der åbner dørene. Ansatte i branchen kan uforvarende komme til at lukke de kriminelle ind, siger chefkonsulent Peter Kjær Hansen fra Dansk Energi, der i starten af det nye år sammen med Politiets Efterretningstjeneste (PET) tilbyder to gratis temadage om ’Mennesket som det svageste og stærkeste led’.

Medarbejdere kan i et uopmærksomt øjeblik komme til at indsætte et virusramt usb-stik i sin computer eller bytte om på et par kritiske kabler på en transformerstation, så strømmen går for flere tusinde kunder. En stærk sikkerhedskultur kan være et bolværk mod nogle af de værste hændelser, påpeger Peter Kjær Hansen.

– Konsekvenserne af ikke at være oppe på dupperne kan være dyre og komplicerede at udrede. Tænk bare på, hvad der skete for YouSee sidste nytårsaften, hvor 1,2 millioner danskere pludselig var uden tv-signaler, eller hvad der skete for Mærsk, hvor de ansatte formentlig havde overholdt alle procedurer, men hvor angriberne alligevel slap ind i systemerne, siger Peter Kjær Hansen.

Temadagene henvender sig bredt til ansatte i energiselskaberne, men oplagt vil være deltagere af medarbejdere fra HR, IT, drift og jura. Hver medlemsvirksomhed kan stille med op til fem personer, og der vil være mulighed for gruppearbejde samt udveksling af erfaringer og procedurer undervejs.

– Den menneskelige risikofaktor skal tages alvorligt, men omvendt er den menneskelige firewall i kombination med sund fornuft et af de bedste forsvarsværker, vi har, når vi i en travl hverdag under økonomisk pres skal drive og udvikle selskaberne til glæde for kunderne, siger Peter Kjær Hansen.

Temadagene afvikles den 16. januar i Kolding og den 2. februar hos Dansk Energi på Frederiksberg.

Kommentarer

kommentarer