Selskapet er nemlig i gang med sin første folkefinansieringskampanje. Minstemålet som er satt er på 6 millioner. Kampanjen er åpen i tre uker, og halvveis har 3,9 millioner kroner kommet inn.

Thomas Hårklau. Foto: Camilla Aadland
Thomas Hårklau.

– De som har tegnet seg, er ikke pliktige til å gå inn med pengene om ikke emisjonen kommer over minstebeløpet, sier daglig leder Thomas Hårklau i Kitemill til Sysla.

Selskapet, som har hovedkontor på Voss i Hordaland, lager høytflyvende vindkraftverk. I utgangspunktet skulle disse være drager, eller kiter, men løsningen de er ute med nå, er installert med rotor, som på et helikopter.

Til nå er utviklingen finansiert av midler fra Innovasjon Norge og private investorer, som vossingen Jon Gjerde. Nå er «folk flest» invitert til å bidra.

Fakta
Kitemill

  • Etablert i 2008, hovedkontor på Voss
  • Har syv ansatte
  • Største eiere er Ignatia AS og Kongsberg Innovasjon AS
  • Lager vindkraft ved hjelp av kiteteknologi
  • Når kiten flyr i spiral, og trekkes ut fra en elektrisk vinsj, genererer den kraft.
  • Nominert til Spir-prisen 2015
  • Første norske selskap som utviker høyedevind-teknologi globalt

– De som har tegnet seg så langt, er vanlige privatpersoner som har interesse for teknologien. De fleste er fra Norge, men det har også kommet noen fra Finland, sier Hårklau.

Optimist
Det siste kommer av at plattformen de bruker til folkefinansieringen, Invesdor, er finsk. Voss sparebank har også gått inn med 1,5 millioner kroner i denne runden.

Selv om det fremdeles mangler 2 millioner for å nå minimumsmålet, er Hårklau optimist.

– Jeg er 99 prosent sikker på at vi kommer over minstebeløpet. Jeg regner med det kommer litt mer nå som det nærmer seg avslutningen. Vi er også i dialog med noen større investorer som kan ta hele det gjenværende beløpet, sier han.

Om ikke kampanjen blir fulltegnet, vurderer Kitemill å fremskynde neste finansieringsrunde.

Vil ha inntekter
Pengene skal brukes til å sluttføre kontrollsystemet til kitene.

Kitemill fikk sin første kunde i fjor da Lister Næringspark bestilte fem kraftverk. Målet er å levere disse til høsten. Men en del utvikling gjenstår før kraftverkene er robuste nok til å gå 24 timer i døgnet året gjennom.

– Hva er planene videre?

– Vi jobber veldig aktivt for å få salgsinntekter i selskapet. Først og fremst må vi få finansiert den første demonstrasjonsparken. Der har vi kunden på plass, men det gjenstår å levere, sier Hårklau.

Også norske EnergyNest er i gang med folkefinansiering gjennom samme plattform. De har mål om minst 5 millioner, og har fått inn 3,1 millioner.

Film fra Kitemill som viser hvordan kraftverkene fungerer: