Østfold-politikere gir bort kraftaksjer før Viken opprettes
Flere hundre millioner kroner forsvinner før tre fylker blir storfylket Viken neste år. Haldens ordfører tror kommunene taper på det i det lange løp, melder NRK.
– Dette vil gjøre Vikens muligheter til å være en god og kraftfull aktør dårligere. Det er synd, sier fylkesordfører Anette M. Solli (H) i Akershus til NRK.
Neste år blir Akershus, Østfold og Buskerud til landets mest folkerike region når Viken opprettes. Regionen er omstridt, også blant politikerne som skal gjennomføre sammenslåingen.
Fylkesutvalget i Østfold har besluttet å gi en del av aksjene i Østfold Energi til fylkets kommuner i stedet for å ta dem med inn i Viken.
Store verdier
Flere lokalpolitikere i Østfold har tidligere advart mot å la «arvesølvet i Østfold gå til skoler i Buskerud». Men ordføreren i Halden synes ikke noe om å få aksjene.
– Vi kan ikke forvente at de andre fylkene skal dele med oss når ikke vi vil dele med dem. Det er enorme verdier i Akershus Energi. Hvis de gjør det samme, så taper vi på dette i det lange løp, sier Thor Edquist (H).
Østfold Energi er anslått å være verdt mer enn fem milliarder kroner, og fylkeskommunen eier halvparten. År etter år har det gitt eierne enorme inntekter. I år var utbyttet på 130 millioner kroner.
Fylkespolitikerne i Østfold er enige om at ti prosent av aksjegaven skal gis til kommunene før Viken opprettes, mens ytterligere 30 prosent gis om tolv år. I tillegg får kommunene tilbud om å kjøpe aksjer.
Tidligere har Buskerud besluttet å overføre sitt energiselskap til kommunene, men de skal bidra med en pengepott fra aksjesalg.
– Uaktuelt
For Akershus, som eier 100 prosent av Akershus Energi, er det derimot uaktuelt å gjøre det samme som Østfold.
– Det har ikke vært noen sak hos oss, og det håper jeg heller ikke at det blir, sier fylkesordfører Solli til NRK.
Ettersom størstedelen av aksjene overføres først om tolv år, håper politikerne å gjennomføre viktige utbyggingsprosjekter før verdiene forsvinner.
Den endelige avgjørelsen om Østfold Energi kommer først når fylkestinget behandler saken i sommer.
Kilde: NRK