Lanserte gigantplaner – kan bli et av Norges største industrieventyr på land noensinne
Fabrikken det er snakk om skal lage battericeller; celler som brukes i batteripakker. Byggingen starter etter planen allerede i begynnelsen av mai.
Foto: Norconsult
Foto: Hydro ASA
Sjøtveit er tidligere konserndirektør i Norsk Hydro. Han ser for seg et av de største industriprosjektene på land i Norge noensinne.
Starter byggingen snart
Fabrikken det er snakk om skal lage battericeller; celler som brukes i batteripakker. Byggingen starter etter planen allerede i begynnelsen av mai.
Det er stor etterspørsel etter slike celler i Europa fra bilindustrien, sier Sjøtveit.
Europeiske bilprodusenter har stort behov for at det produseres battericeller i Europa, fortsetter han.
– Bare Volkswagen har behov for fem slike fabrikker. Én fabrikk produserer battericeller tilsvarende forbruket til 500 000 – 600 000 biler i året.
Satser på grønn kraft
Planen er å produsere lithiumbatterier til i hovedsak bilindustrien fra 2023, skriver Dagens Næringsliv.
NTB skriver at fabrikken vil bli like stor som Teslas fabrikk i Sparks, Nevada i USA. Og at de, for å få den energien de trenger til produksjonen, skal satse på vindkraft.
Dette skal gjøres ved å bygge ut en eksisterende park som ligger i nærheten. Men både Rana og Nesna kommune har foreløpig sagt nei til planene om en vindpark.
Sjøtveit erkjenner at det er mange skjær i sjøen, men mener planene er høyst realistiske.
– Hvor skal dere finne pengene?
– Bilprodusentene har veldig sterkt behov for disse battericellene. Vi tror de blir vår viktigste partner.
Stort behov
Sammen med gründeren Tore Ivar Slettemoen er Sjøtveit majoritetseier i selskapet bak milliardplanene – Freyr.
Selskapet må også få en avtale med lisenshaver til den teknologien som skal brukes til å produsere batteriene, noe de håper er i boks i løpet av i år, skriver NTB.
Professor Ann Mari Svensson ved Institutt for materialteknologi ved NTNU forteller til NRK at behovet er skrikende, og er ventet å øke kraftig. De store planene i Rana er slik sett ingen dum idé.