Globale energipriser faller, men europeiske priser holder seg
Svakere energipriser globalt kan være et resultat av noe mer pessimistiske utsikter for verdensøkonomien.
Av LOS Energy
Noe svakere indikasjoner fra økonomien og handelskrig kan være årsaken til at de globale energiprisene så som olje, gass og kull, har gått inn i en fallende trend. Prisnedgangen har generelt sett vært gjeldende siden starten av oktober, og har vært sammenfallende med korreksjonene vi har sett på aksjebørsene.
The trend is your friend
Energiprisene beveger seg ofte i trender, og over lengre tid kaller vi det for supersykluser. Siden prisene nå har snudd fra oppgang til nedgang og har holdt stø kurs nedover i over en måned, kan vi kalle det en trend.
Supersyklusen vi nå er inne i er nok i en oppadgående trend, om vi ser på utviklingen i prisene siden 2016. Trenden vil fortsette så lenge markedsinformasjonen gjentar seg, med blant annet svakere makrotall og frykt for statsgjeld, men kan fort bli brutt om vi får andre signaler som peker motsatt retning. For eksempel en løsning i handelskrigen eller en avtale mellom EU og UK. Dette kan bety at trenden fortsetter nedover for råvareprisene inntil vi får positiv informasjon fra markedet.
Mild start på vinteren
På grunn av plasseringen av høytrykk og lavtrykk, er det vanskelig å prognosere både nedbør og vindhastighet de neste 10 – 15 dagene. Meteorologene er derimot mer sikre på temperaturene. De neste femten dagene er det ventet at temperaturen for hele Norden skal holde seg godt over normalen. Det gjelder også for Tyskland og store deler av Europa.
Dette betyr lavere etterspørsel etter energi for oppvarming av bygninger. For Norden vil dette påvirke strømprisen, og for Europa vil dette påvirke gassprisen.
Kilde: LOS Energy