Wikborg Rein har tatt kontroll over Einar Aas-eiendommene
Krafttrader Einar Aas har fryst ned verdiene i sine eiendommer gjennom advokatfirmaet Wikborg Rein.
Eiendomsregisteret viser at det ble registrert nye heftelser klokken 21.00 tirsdag kveld, knyttet til alle eiendommene som eies av den konkurstruede Aas.
I grunnboken er det skrevet at «rettighetsenheten kan ikke disponeres over uten samtykke fra rettighetshaver.»
Advokatfirmaet har ikke ønsket å kommentere sin rolle i saken overfor E24. Til Dagens Næringsliv bekrefter managing partner Finn Bjørnstad at Wikborg Rein har representert Aas siden forrige torsdag.
Han opplyser til avisen at dette er normal praksis å endre rettighetshaver når en slik type sak oppstår.
– Dette blir registrert for å unngå at andre kreditorer tar beslag med prioritet, sier Bjørnstad til avisen.
Dermed har Aas selv fryst sine verdier i eiendommene.
NRK skriver at rettighetsoverføringen skjer i forståelse med Nasdaq Clearing.
Nasdaq ville fryse eiendeler
Tirsdag ettermiddag bekreftet Nasdaq Clearing at de var i gang med å fryse ned eiendelene til Aas, skrev DN.
Einar Aas eier eiendommer for mellom 150 og 200 millioner kroner som nå trolig blir solgt for å dekke inn Nasdaq Clearings tap på 1,1 milliard kroner, et tap de måtte ta forrige uke da Aas gamblet og tapte i kraftmarkedet.
I tillegg til den nokså kjente eiendommen Naxbie i Grimstad er det også tatt kontroll over diverse andre eiendommer. Dette gjelder blant annet to leiligheter på Tjuvholmen i Oslo, et gårdstun i Nissedal i Telemark, og en rekke strandeiendommer på Sørlandet.
Veddemål gikk galt
Nyheten kommer på dagen en uke etter at den mystiske krafttraderen for første gang sendte ut en pressemelding om en mulig personlig konkurs..
Det skjedde etter at han hadde satset på at forskjellen mellom nordiske og tyske strømpriser skulle bli mindre.
I stedet for at veddemålet lykkes, gikk prisene i hver sin retning. Dette gjorde tilslutt at Aas ikke lenger kunne stille sikkerhet for sine posisjoner. Tislutt valgte Nasdaq å tvangsselge hans portefølje i en auksjon.
Tvangssalget medførte et udekket tap på 107 millioner euro, over én milliard norske kroner som senere har blitt dekket opp av andre kraftaktører i fondet.