Nyhetsartikkel

19 september 2018

Eksperter ribber Nasdaqs sorte svane

Nasdaq forklarer Einar Aas’ milliardsmell med en sort svane – et markedssjokk som ingen kunne forutse. Det får krafteksperter til å reagere.

– Det virker ikke som en sort svane for oss, sier kraftanalytiker Joachim Dahl Jensen i Thomson Reuters til E24.

– Det er ikke snakk om tidenes sorte svane, sier finansprofessor Thore Johnsen ved NHH.

– Svanen må i så fall være posisjonen til Einar Aas, sier kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Wattsight.

Etter Einar Aas’ sjokkmelding om milliardtapet som trolig gjør ham konkurs, har mange spurt seg hvordan det kunne gå så galt.

Det feilslåtte veddemålet er kjent nok: Aas satte milliardbeløp på at kraftprisene i Norden og Tyskland skulle nærme seg hverandre.

I stedet ble spriket mye større. Det førte til tap som langt overgikk hva Aas klarte å dekke.

Skylder på sort svane
Men hvem eller hva felte egentlig Aas denne skjebnesvangre mandagen for litt over en uke siden?

Nasdaq – som har fått kritikk for manglende sikring av Grimstad-krafttraderens gigantposisjon – skyver ansvar over på en sort svane.

Begrepet brukes om plutselige markedssjokk med voldsomme konsekvenser som ingen egentlig kan forutse. Ifølge Nasdaq er dette treffende. Deres analyser viser at markedsbevegelsene den skjebnesvangre mandagen var 17 ganger høyere enn normale dagsvariasjoner.

Men kraftanalytikere synes dette er en lite presis beskrivelse av hva som faktisk skjedde.

– De ekstreme prisendringene ble ikke skapt av fundamentale markedsendringer. Mandag morgen var ikke bevegelsene så store. Spreaden [forskjellen mellom tyske og nordiske kraftpriser, red.anm.] var cirka like høy rundt nyttår, sier Lilleholt.

– Det var da Aas ville ut av sine posisjoner, at bevegelsene ble enorme. Hadde han hadde en mindre posisjon, ville dette gått over – det var størrelsen på Aas sin posisjon som var det unike her, sier kraftanalytikeren.

– Han var svanen
Johnsen ved NHH deler denne analysen: Mye av de dramatiske svingningene ble forårsaket av Einar Aas selv, sier han.

– Han var den sorte svanen – han ble markedet, sier finansprofessoren.

Nasdaq-talsperson David Augustsson skriver til E24 at den sorte svanen «henviser til det store prisspriket mellom tyske og nordiske priser på mandagen», men vil ikke kommentere saken utover dette.

Dahl Jensen presiserer at det ikke er tvil om at prisforskjellen mellom nordiske og tyske kraftpriser ble ekstremt stor denne mandagen.

– Men spørsmålet er: Hvor stod markedet på tidspunktet hvor Aas ikke lenger var likvid? fremholder kraftanalytikeren.

Han mener denne tidslinjen viser at markedet ikke var truffet av en sort svane før Aas måtte ta grepene som i seg selv drev prisene:

Fredag 7. september kl. 16.00: Prisdifferansen (spreaden) mellom Norden og Tyskland for kraft med levering i 2019 – som Aas veddet om – er på 9,55 euro/MWh.

Mandag 10. september kl. 09.00: Spreaden har økt til 11,65 euro/MWh når markedsplassen åpner på dagen hvor Aas gikk tom for likvide midler til å dekke sine tap.

Mandag 10 september kl. 11.00: Nye værmeldinger har kommet. Spreaden har nå økt til 13,15 MWh. På dette tidspunktet mener kraftanalytikerne at effekten av regnværsvarslene er «fullt priset inn». I løpet av dagen øker spreaden videre til over 15 euro.

Ny blåmandag for veddemålet som senket Einar Aas: – Vanvittig endring bare siden fredag

– Ikke veldig unormale avvik
Dahl Jensen fremholder at prisforskjellen uken i forveien svingte fra 7,6 euro til 10,15 euro per megawattime.

– Det er altså en endring på 2,56 euro bare innenfor en uke, så at spreaden endrer seg 2,10 euro over helgen kan ikke være noen bombe. Statistisk sett er ikke dette veldig unormale avvik. Det er hva man må ta høyde for som trader, og ikke en sort svane, sier Dahl Jensen.

– Men så, senere på dagen, går det plutselig rett nedover med den nordiske kraftprisen, legger han til.

Og det er disse prisbevegelsene etter klokken 11, som forverrer posisjonen til Aas ytterligere, han sliter med å forklare med markedssjokk utover hva Aas selv utløste.

– Det er ingenting spektakulært over endringen i hydrobalansenivåene. Endringen i karbonprisen er mer uvanlig, men også innenfor endringene man må forutsette. At spreaden har blitt historisk høy nå, må i stor grad skyldes nedsalget til Aas. Det er umulig å forstå det som noe annet, sier kraftanalytikeren.

Siden forrige uke har prisforskjellen økt ytterligere. Mandag denne uken nådde spreaden mellom Tyskland og Norden et nytt rekordnivå på over 19 euro.

Kommentarer

kommentarer