EUs energikomité på norgesbesøk
Europaparlamentets komité for industri, telekom, forskning og energi (ITRE) har tatt turen til Norge, blant annet for å lære mer om norsk fornybar energi.
Norge har en unik posisjon i Europa, med 96 prosent strømproduksjon fra utslippsfri og fleksibel vannkraft. ITRE-komitéen i Europaparlamentet besøkte Norge denne uken for å lære mer om det norske energisystemet og innovative veier i overgangen til ren og effektiv energi.
Energi Norge var vertskap for denne delen av besøket, sammen med Olje- og energidepartementet og Lyse.
– Det er gledelig at Europaparlamentets energikomite valgte å ta turen til Norge. Vi har fått tid til å diskutere vannkraftens rolle, elektrifisering og europeisk handel og samarbeid, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge.
Kraftverkbesøk i Lysefjorden
Komitéen ble tatt med på båttur fra Stavanger og inn Lysefjorden for å besøke kraftverket Lysebotn 2, som er under bygging. De fikk dermed også oppleve norsk natur på sitt beste og fikk et bilde av hvilke fantastiske muligheter dette gir til kraftproduksjon.
– Lysebotn er helt spesielt og et strålende eksempel på hvordan energi fra vann er en ren og fornybar energikilde. Samtidig viser prosjektet også hvordan norsk kraftsektor investerer i fleksibilitet, som øker verdien av vannkraftressursene, sier Ulseth.
Lysbotn 2 har offisiell åpning i august, men ga gjestene et godt bilde av hvordan innovativ og effektiv bruk av ressurser gir mer fornybar energi. Besøket fikk også se hvordan kraftverket på en helt unik måte er bygget uten å påføre nye naturinngrep.
Den nye energinasjonen
Oluf Ulseth holdt senere et innlegg for besøket om den nye energinasjonen. Her ble Energi Norges visjon om at Norge skal bli verdens første fornybare og fullelektriske samfunn trukket frem.
– Det var viktig for oss å påpeke overfor komitéen våre ambisjoner for Norge som energinasjon, og hva vi strekker oss etter. Vi mener økt elektrifisering må utgjøre en større del av Europas energistrategi. Det var også naturlig å kommentere hvordan noen av de pågående lovgivningsprosessene i Europaparlamentet påvirker dette, sier Ulseth.
ITRE-komitéen viste begeistring rundt Energi Norges visjon og besøket virket fornøyd med å ha lært mer om hvordan Norge produserer ren og effektiv energi.
Europaparlamentarikerene kom fra en rekke ulike land, og har typisk lang politisk fartstid fra sine hjemland. Delegasjonen på norgesbesøket inneholdt blant annet en tidligere president i Litauen og en tidligere statsminister i Litauen.
Kilde: Energi Norge