Nyhetsartikkel

12 oktober 2017

Statsbudsjettet: Regjeringen svekker Norges største grønne konkurransefortrinn

På tross av store ord i energimeldingen og lovnader i valgkampen går regjeringen inn for å svekke Norges største grønne konkurransefortrinn – vannkraften – stikk i strid med et bredt politisk flertall.

– Det er svært skuffende at regjeringen ikke følger opp sin egen energimelding og sine nylig vedtatte partiprogrammer. I stedet for å revitalisere selve motoren i Norges grønne skifte – den store, regulerbare vannkraften – velger regjeringen å svekke fornybarnæringens konkurranseevne med nok en skatteskjerpelse, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge.

Øker beskatning av norsk fornybar energi
I sitt forslag til statsbudsjett for 2018 foreslår regjeringen nok en gang å øke særskatten på vannkraft. Siden 2013 har grunnrenteskatten økt fra 30 prosent til hele 35,7 prosent. Dette kommer i tillegg til normal selskapsskatt, eiendomsskatt, naturressursskatt og konsesjonsavgift, noe som gjør at vannkraften i praksis skattlegges hardere enn noen annen næring i Norge – inkludert olje og gass.

– Det regjeringen kaller en provenynøytral skatteomlegging for energiproduksjon, betyr i praksis en skatteskjerpelse for fornybar energi og en skattelettelse for petroleum i 2018. Dette er ikke et budsjett for grønn omstilling, sier Ulseth.

Stort behov for reinvesteringer
Både i Energimeldingen fra 2016 og i sine nylig vedtatte partiprogrammer har regjeringspartiene stadfestet at den store, regulerbare vannkraften er ryggraden i det norske kraftsystemet, samt at det er nødvendig å legge til rette for opprusting, vedlikehold og utvidelse av eksisterende kraftverk.

– Mange samfunnsøkonomisk lønnsomme opprustingsprosjekter som ville gitt bedre utnyttelse av allerede utbygde vassdrag, ligger i dag i skuffen fordi de ikke er lønnsomme å gjennomføre for selskapene. Når regjeringen selv har stadfestet at det må investeres opp mot 4 mrd kroner hvert eneste år frem mot 2050 i vannkraften, så er det en underlig løsning å gjøre skattesystemet enda mer investeringsfiendtlig. Spesielt samme dagen som de legger frem en strategi for grønn konkurransekraft, sier Ulseth.

Energi Norge ber Stortinget om å:

1) Avvise ytterligere økning i grunnrenteskatten fra 2017-nivået på 34,3
2) Øke skjermingsrenten til 2,5% justert for årlig inflasjon

Kommentarer

kommentarer