Da streken ble satt, var det kommet inn nesten 6,5 millioner kroner.

Thomas Hårklau. Foto: Camilla Aadland
Thomas Hårklau. Foto: Camilla Aadland

– Det var første gangen vi prøvde crowd funding, og vi har lært mye om det underveis. I lys av det er vi fornøyd, sier daglig leder Thomas Hårklau i Kitemill til Sysla.

– Hva har dere lært?

– At vi kan være mer synlig i en sånn setting. Det viktigste er at vi har gitt mulighet til at de som følger oss kan investere i selskapet, sier Hårklau.

Fra 4000 kroner
Han var på forhånd optimistisk, og var underveis nokså sikker på å komme i mål.

Kitemill lager høytflyvende vindkraftverk som ser ut som små fly. Vollan Holding, som driver Lista Fly og Næringspark, er første kunde. Planen er at et pilotanlegg med de fem første kraftverkene skal komme opp på Lista til høsten.

Mange fra Vestlandet har gått inn som aksjonærer i selskapet, som har hovedkontor på Voss, men også noen internasjonale. De har tegnet seg for alt fra minstebeløpet på 4000 til flere hundre tusen kroner.

– Det var riktig å utsette fristen. Vi fikk inn mange tegninger etter den opprinnelige datoen, sier Hårklau.

83 nye eiere
Største eiere i Kitemill er Gjerde-familien på Voss og Kongsberg Innovasjon. Til sammen 83 personer og selskaper har nå kjøpt seg opp i Kitemill gjennom folkefinansieringskampanjen. Hårklau tror det skal gå fint å ha så mange eiere.

– Det er ikke sånn at vi har gitt fra oss mye av kontrollen, og det vil ikke bli vanskeligere å gjøre beslutninger i selskapet, sier han.

Hårklau har tidligere sagt til Sysla at han ikke angrer på at han kastet seg inn i gründerlivet.

– Nå gjelder det å levere ut fra de forventningene som vi har skapt. Vi jobber kontinuerlig med produktutvikling. Vi har mange tester vi skal gjøre utover vårparten. Det dreier seg om å øke flytiden i auto-modus, og å ta pilotanlegget vårt på 30 kw nærmere drift, sier Hårklau.

Fakta

Kitemill

  • Etablert i 2008, hovedkontor på Voss
  • Har syv ansatte
  • Største eiere er Ignatia AS og Kongsberg Innovasjon AS
  • Lager vindkraft ved hjelp av kiteteknologi
  • Når kiten flyr i spiral, og trekkes ut fra en elektrisk vinsj, genererer den kraft.
  • Nominert til Spir-prisen 2015
  • Første norske selskap som utviker høydevind-teknologi globalt