KrF snur – åpner for delprivatisering av Statkraft
– Det er lov for Høyres programkomité å tenke høyt. Men vannkraftressursene tilhører fellesskapet, sa næringspolitisk talskvinne Line Henriette Hjemdal (KrF) i vår. Nå er det derimot snakk om ny vurdering, ifølge Dagens Næringsliv.
Nikolai Astrup bekrefter at Høyre stadig vurderer å programfeste delprivatisering.
– Men konklusjonen er ikke trukket, sier han til DN.
Astrup er nestleder i partiets programkomité som nå forbereder det nye stortingsvalgprogrammet som skal endelig vedtas i mars 2017.
For å unngå beskyldninger om å «selge arvesølvet» foreslo Astrup i februar at kontantstrømmen fra norsk vannkraft skulle gå uavkortet til staten. Samtidig skulle private deleiere kunne dele risiko og gevinst som ikke er knyttet til kontantstrømmen fra vannkraften – spesielt ved Statkrafts store utenlandsinvesteringer.
Venstre-talsmann Pål Farstad sier partiet ikke har konkludert. Men dette partiet er også åpent for vurdering:
– Vi får se hva som kommer. Det er viktig å se på de nasjonale interessene. Vi må ha en grundig vurdering, sier han.
Frp har stor forståelse for Høyres privatiseringsønske:
– Det er gode argumenter for at norske skattebetalere ikke skal subsidiere eller bære risiko for Statkrafts store utenlandsengasjement, sier Sivert Bjørnstad, Frp-medlem i Stortingets næringskomité.
Selv om Frps stortingsgruppe ikke har konkludert, mener Bjørnstad privatisering blir lettere når «arvesølvet» – norsk vannkraftinntekt – sikres for staten.
Ny styreleder
Om den siste styreutskiftningen i Statkraft gjør jobben enklere, vil ingen borgerlige kommentere i detalj. Ny styreleder Thorhild Widvey var imidlertid olje- og energiminister 2004-2005, mens praktiske trinn av statlig nedsalg i Statoil ble gjennomført.
Arbeiderpartiet har likevel sine mistanker:
– Det er åpenbart grunn til å spørre om styreutskiftningene er bevisst rigging for delprivatisering. I tillegg til Widvey har Statkrafts styrenestleder Halvor Stenstadvold bakgrunn som Høyre-statssekretær, sier Aps næringstalskvinne Else-May Botten.
Hun er uenig i at Statkraft bør delprivatiseres:
– Vi er ikke imot at Statkraft går sammen med andre i store internasjonale prosjekter. Men dette kan organiseres separat for det enkelte, delprivatisering er ikke nødvendig, sier Botten.
Statkraft
Nordens nest største produsent av elektrisk kraft. 100 prosent eid av staten gjennom Næringsdepartementet.
Europas største leverandør av fornybar energi, ledende internasjonalt selskap innenfor vannkraft, og en global aktør innen energihandel.
Har 4170 ansatte i over 20 land. 57 prosent av disse jobber i Norge. Hovedkontor på Lysaker utenfor Oslo.
Omsatte for 53 milliarder kroner brutto i 2015.
Olav Fjell var styreleder fra juni 2012 til juni 2016. Administrerende direktør er Christian Rynning-Tønnesen.