Nyhetsartikkel

13 juni 2021

Guide til årets sommerøl 2021 – 25. årgang

Sommerølet er brygget som en del av den store bølgen av gulfarget, lettdrikkelig pils. Er det mulig å skille det ene lyse, lettdrikkelige pilsnerølet med frodig, nesten hvitt skum fra det andre? Vi har tatt for oss sommerølet for å avdekke ølenes smak og aroma og hva som skiller dem fra hverandre. Vi fant både betydelige forskjeller og store likheter. Og ser igjen at ølets renessanse har gjort sitt inntok hos oss og gitt oss nye, spennende øl fra ølets århundregamle rike variasjon av sorter, smaker og varianter. I år har vi også fått flere øl med overraskende bruk av tradisjonelle urter i ølet.

Førsteplass:

Summer of Pils
Røros bryggeri
rørosbryggeriet.no
4,7 volumprosent alkohol

Lys, nesten ravgul pilsnerøl med stort hvitt skum når det helles over i glasset. Ølet møter deg med en maltpreget aroma og gode smakstoner fra humlen i ølet. Lett fruktighet, lett aromatisk, bitre smakstoner og en behagelig tørr ettersmak. En frisk tørsteslukker, lover bryggeriet på boksen. Dette er et øl de fleste vil like, men bortsett fra bitre smakstoner er smaken godt balansert, men kanskje også forsiktig når vi sammenligner med mange av de overraskende smakene som møter oss i denne sommerøltesten. Ølet passer godt til salater og lette fiskeretter.

Årets nest beste:

Heads in clouds
Oslo Brewing Co.
5,5 volumprosent alkohol

Dette ølet må du til Polet for å kjøpe. Det er en klassisk pils som er tilsatt multer, tyttebær og klementiner. Resultater er en pils med god sødme og frodig, flott skum når du heller ølet over i glasset. Ølet har en god tørr ettersmak. Pluss syrlige smakstoner av klementiner og smakstoner av multer. Det er første gang vi har fått øl med multer. Resultater er veldig vellykket. Dette er ølet som kan serveres sammen med sommermat med kraftige, krydrete smaker.

Årets tredjeplass går til:

Aass Sommerøl
Alkoholinnhold 4,5 % volum
Aass Bryggeri
www.aass.no

Sommerklassiker fra Norges eldste bryggeri:
Lys gul farge. Lett frisk duft med noe frukt, humle og malt. Friskt lett anslag i smaken, tett fint skum, lett fylde, noe bitterhet i finishen, den tørre ettersmaken sitter lenge med noe krydder og lett sødme. Tørsteslukker, som passer til lette sommerretter. Et behagelig drikkeøl.

Sterke utfordrere:

Nordlands Sommerøl
Nordlandsbryggeriet
Ringnes
4,5 volumprosent alkohol

Et nydelig balansert sommerøl, lett fuktig og lav bitterhet. Lys, gyllen pilsner. Brygget på Perle humle.

Her kommer solen
Alkoholinnhold 4,7 % volum
Hansa sommerøl Her kommer solen
Hansa Borg Bryggerier

Ølet møter deg med et stort, frodig hvitt skum når det helles over i glasset. Fargen er gul-oransj og klar. Dufter nøtter, mandelessens, pære og jordbær. Ølet har en nydelig sødmefull smak, hint av honning og marsipan og lett maltprofil. Hansa har gitt oss et fyldig og godt sommerøl til matbordet. Ølet er en utsøkt makker til grillet hvit fisk, kylling og svin. Sannsynligvis også til lettsaltet spekemat og poteter.

Borg Never ending Sommerøl

4,7 volumprosent alkohol
Hansa Borg Bryggerier

Borg Sommerøl er brygget på norsk byggkorn og innslag av hvete. Ølet er lyst, lett og forfriskende. Lett sødme og bitterhet med fruktig preg. Passer til: Lette retter av skalldyr, fisk, lyst kjøtt, grillmat, eller for seg selv.

Ankerpils
4,7 volumprosent alkohol
Aass Bryggeri
Stråguls pils med hvitt, frodig skum. Forsiktig sødme, noe mer preg av fruktighet og enda mer sødme. Bryggeriet anbefaler ølet til krabbe og fiskeretter. Anbefalt serveringstemperatur er 6 grader Celcius.

Summer Trip
Oslo Brewing Co.
4,7 volumprosent alkohol

En lys pils med stort, hvitt skum. Lett maltkatakter i smaken, gode smakstoner av aromatisk humle, forsiktig bitterhet og karakteristiske smakstoner av sprø crisp. Ølet er godt balansert, og har en lett tørr ettersmak. Bryggeriet anbefaler en serveringstemperatur på 4 til 6 grader Celcius. Et solid handverksøl.

Fredrikstad Sommerøl
”Never ending sommerøl”
AS Hans Borg Bryggerier
Alkoholinnhold 4,5 % volum

Lyst, gullfarget lettdrikkelig øl med lyst stort skum. En tydelig bitterhet gjør ølet til en opplagt tørsteslukker, men den bitre smakstonen kan også være for fremtredende for noen ganer. Et mykt og friskt øl som er deilig å drikke og som vinner på å serveres godt avkjølt.

.

Skjærgårdspils
4,5 volumprosent alkohol.
Ringnes

Gyllengul, aromatisk lys pilsner. Fin og ganske rik duft med innslag av tropisk frukt og humle/malt. Smaken har et friskt og lett syrlig anslag, godt skum, fin balanse mellom sødme og bitterhet mot slutten, sitter lenge. Passer til det meste av sommermat fra spekemat til makrell. Også smaksrik sommermat. Et øl til allround sommerkos.

Mango IPA
Hans Borg Bryggerier
4,7 volumprosent alkohol

Aldri før har det vært så mange varianter av øl med smak av tropiske frukter i butikken. Utviklingen er kanskje drevet av Hansas Mango IPA, som ble en stor salgssuksess da bryggeriet lanserte ølet i 2019. Siden har flere andre bryggerier slengt seg på trenden og brygger flere varianter av Mango IPA. Felles for disse ølene er at de er fruktig øl.
Årets versjon av Mango IPA har en tåkete, halmgul farge og fint, passe stort skum når ølet helles over i glasset. Aromaen har et klart syrlig preg, med sitron og noe kamfer. Smaken er sammensatt og behagelig. Smaken kan minne om belgisk hvitt øl. Det er klare smakstoner av mango i ølet, men ikke så mye som i mange andre av variantene av mango IPA. Ølet er lett søtlig, på grensen til å bli beskt, men akkurat innenfor. Ølet har fint humlepreg og fine bitre smakstoner. Og noe pepper og krydder. Ølet vil være en god makker til sommermat.

Berry Blonde
Strawberry & Rasperry
Oslo Brewing Co.
5,5 volumprosent alkohol
Norges sommer med lange dager og kjølige netter gir norske bær en egenartet søthet som er uslåelig. Denne tradisjonelle alen er tilsatt bringebær og jordbær. Ølet er gyllengult og ufiltrert, ugjennomsiktig og bronsjefarget med et frodig, hvitt skum når ølet helles over i glasset. Ølet dufter av humle og røde bær. Det er aromatisk og med tydelige smakstoner av bringebær og jordbær. Ølet har en behagelig tørr ettersmak. Et nydelig øl. Ølet koster 76,90 for en halvliter på Polet. Det er en drøy pris selv for et utsøkt øl.

Flere sommerøl: 

Isbjørn
Sommerøl
Alkoholinnhold 4,5 % volum
Macks Ølbryggeri
www.mack.no

Høyt skum og lys gyllent farvet lagerøl. Lett fruktig duft med hint av fersken og brød. Svak sødme, lett fruktig smak. Ølet er tilsatt krydder. Bitterheten og krydderet er mest framtredende i smaken.

Feriepilsen 
”Sommeren er i boks”
Alkoholinnhold 4,7 % volum
Christianssands Bryggeri
www.cb.no

En lys gyllen pilsner med frodig, nesten hvitt skum. Lett aromatisk duft med fin friskhet og innslag av humle og malt. Bløtt anslag, mykt fint skum, strammer seg pent inn med fin bitterhet i finishen.  Ølet har en balansert smak med en tydelig syrlig smakstone og en lett søtlig smak. Ølet er en god makker til stekt fisk (makrell, laks, ørret m.m.) og til spekemat. Allround grillmat.

Aass Blanc
Lys fruktig hveteøl
Aass Bryggeri
4,7 volumprosent alkohol

En strågul øl med rikelige smak av frukt og korn. Ølet har smakstoner av fersken, passionsfrukt og lime. Ølet har lav bitterhet og er ufiltrert og har følgelig en kompleks smak.

Tuborg Sommerøl
4,7 prosent alkohol
Ringnes

Lettdrikkelig, friskt øl med godt skum. Lett og fruktig med behagelig ettersmak. Lukter og smaker litt lite.

Lys Pilsner
Ringnes
4,6 volumprosent alkohol

Ølet har lys strågul farge. Aromaen er lett humlefruktighet og svært beskjeden maltsødme. Lav bitterhet. Ølet mangler ølets vanlige komplekse smak. Det har vanlig alkoholstyrke, men for å få et øl med lavt innhold av kalorier, har bryggeriet tilført ølet lite malt. Det mangler mye sødme i smaken, men er ellers som Ringnes pils. Med stort, hvitt skum og tørr ettersmak.

Lite sommerøl Isbjørn
Alkoholinnhold 4,5 % volum
Macks Ølbryggeri
www.mack.no

Nok et lavkarboøl. Lover 70 prosent færre karbohydrater og 30 prosent færre kalorier. Fargen på ølet er strågul og klar. Dufter lett av korn, smørkaramell og blomster. Ølet smaker av malt, karamellmalt, honning og urter. Noe tynn ettersmak. Lite tørr ettersmak i munnen etter dette ølet.

Pinta
Pineapple lys lager
4,7 volumprosent alkohol
Aass Bryggeri

Ananaspils: Lys lager med hvitt skum når det helles over i glasset. Ølet har framtredende smakstoner av ananas. Ølets fruktige smakstoner balanserer med beskjeden sødme og bitterhet. Dette er et lettdrikkelig øl.

Ananas IPA
Hansa Borg Bryggerier
4,7 volumprosent alkohol

Hansa har fulgt opp suksessen med Mange IPA ved å brygge ne Ananas IPA. Det er et halmgul, lett tåkete øl med tett hvitt skum som møter deg når du heller ølet over i glasset. Det dufter klart av ananas og kan minne om belgisk hvitt øl. Ølet har beskjeden sødme og tørr ettersmak. Ølpreget kommer klart fram i smaken, med humle, krydder og bitterhet som balanserer smakstonene av ananas. Det er også smakstoner av koriander, nellik og appelsinskall. Ølet er kanskje mer en pale ale enn en IPA. Ølet har en kompleks smak og passer godt til mat. Det er et greit drikkeøl også.

Paradisi
Grapefrukt Pale Ale
Ægir Bryggeri
4,7 volumprosent alkohol.

Et mørkt gyllent øl som er ufiltrert. Ølet er ugjennomtrengelig. Ølet er fruktig og har en balansert smak med balansert sødme og bitterhet. Ølet har en fruktighet som balanserer smakstoner av grapefrukt. Ølet har beskjeden bitterhet.  Anbefalt serveringstemperatur er 4-6 grader Celcius.

Sagene Limited Summer Edition IPA
Sagene Bryggeri
4,7 volumprosent alkohol

Lyst gyllent øl med frodig, stort skum når det helles over i glasset. Ølet er lettdrikkelig og har under middels fylde, noe over middels fruktighet og middels bitterhet. Ølet er en sen-humlet IPA. Humlevariantene i ølet gir ølet smakstoner av bær og blomster.

Berliner Weise
Sagene Bryggeri
3,7 volumprosent alkohol

Berliner Weisse er en lett sur-øl. Ølet er overgjæret og tilsatt rikelige mengder med bringsbærjuice. Det gir ølet en farge som ligger nær rosa. Det gir også ølet en ekstra syrlig smak. Et rød-rosa øl med hvitt skum. Beskjedent alkoholinnhold, rikelig med syrlighet i smaken. Veldig beskjeden fylde, fruktig i smaken og lav bitterhet.

Ginger Beer
Sagene Bryggeri
4,2 volumprosent alkohol

Ølet har nesten pilsstyrke, men ellers skiller det seg klart fra pils. Ølet har en tydelig smak av ingefær og syrlige smakstoner fra sitronjuice. Det er produsert med ferskpresset juice av ingefær og sitron.

Utepils
Grans Bryggeri
4,7 prosent alkohol
En lys, lettdrikkelig pils med bitre smakstoner og beskjeden sødme og fruktighet og tørr ettersmak.

Hansa LITE
Mango IPA
4,2 volumprosent alkohol

BryggerHans Borg Bryggerier hadde stor suksess med sin Mango IPA i 2019, og andre bryggerier var raskt ute med sine versjoner. I år har Hansa brygget en kalorifattig versjon. Snart skal jo mange inn i bikinien og badebuksa fra i fjor sommer. Boksen lover på boksen at ølet inneholder 70 prosent færre karbohydrater enn vanlig pils og at det dessuten er uten gluten. Ølet er lyst med stort og frodig skum, men beskjeden tørr ettersmak. Bra bitterhet og lite sødme. LITE Mango er et lavkaloriøl med smak av mango. Overaskende fruktig og humlepreget i smaken.

Mango Passion
Tropical IPA
Mack
4,5 volumprosent alkohol

Ufultriert lyst gult  øl som er unt gjennomsiktlig . En fruktig IPA med moderert eller beskjeden bitterhet. En fruktig IPA med moderat eller beskjeden bitterhet. Ølet har en fruktig og karakter av mango og passjonsfrukt Ølet er tørrhumlet med Citro. Ølet er en ale og er en overgjæret ale. Ølet passer godt til frukt og salater.

Tropisk IPA
Grans Bryggeri
4,7 volumprosent alkohol

Lys ufiltert  pils som er ufiltrert og ugjennomsniktlig. Ølet har høyt, hvitt frodig skum. Rikelige smakstoner av mango i ølet og pasjonsfrukt. Beskjeden sødme, tydelig bitterhet og beskjeden tørr ettersmak.

Peaches & Cream
En milkshake IPA
Oslo Brewing Co.
7,5 volumprosent alkohol

Et okergult ufiltrert øl høyt, hvitt frodig skum når det helles over i glasset. Ølet er grumsete, ufiltrert og ugjennomtrengelig for øyet. Ølet er en IPA som er tilsatt fersken og har masse sødme, bitterhet, fruktighet og tørr ettersmak. Ølet er brygget med Amendlo humle. Resultatet er et godt balansert øl. Anbefalt serveringstemperatur er 4 grader Celcius.

Summer Love
A mango, passionfruit & Peeach Sour
Oslo Brewing Co
4,7 volumprosent alkohol
Ufiltrert øl med ugjennomtrengelig gul farge og sort hvitt skum når ølet helles over i glasset. God syrlighet. Ølet er brygget på både bygg- og hvetemalt, men den kraftige syrlige smaken i ølet dominerer.

Jodo, Neipa!
New Englnad IPA
Ægir Bryggeri
7,0 volumprosent alkohol
Et mørket gult og ufiltrert øl. Det er ugjennomsiktlig når det helles over i glasset. Det har et frodig skum. Ølet er fruktig med tydelige smakstoner av tropisk frukt. Anbefalt serveringstemperaatur er 4-6 grader Celcius.

Lysholmer lys pils
Brygget av Carlsberg Sverige
Tappet av Ringnes
2,5 volumprosent alkohol

Lys pilsnerøl med lavt alkoholinnhold. Uten særpreg og karakter. Ølet har en anonym smak.

Radler:

En sommerdag i 1922 fikk gjestgiver Franz Krugler besøk av 13000 tørste sykkelister. Han hadde ikke nok øl til servering av øl til alle. Han blandet derfor øl med limonade. Den nye drikke ble vellykket og godt motatt. Dermed var den nye drikken, Radler eller «sykkelist» på tysk, født.

Bryggeriene har i sommer kommet med mange varianter av denne klassikeren.

Grapfrukt Radler
Hansa Borg Bryggerier
2,4 volumprosent alkohol

Dette er en radler i tråd med den klassiske oppskriften med øl blandet med limonade og tilsatt grapefrukt, som bærer mye av smaken.

Lysholmer
Sitron Radler
Ringnes Bryggerier
2,5 volumprosent alkohol

Bryggeriet beskriver på boksen dette ølet som 50 prosent leskedrikk og 50 prosent øl. Smaken er søt og syrlig fra sitron og med lette fruktige smakstoner. Ingen rik smak. Bryggerier skriver på boksen at ølet inneholder 50 prosent færre kalorier enn tilsvarende drikke.

Rusbrus: 

Fjellbreeze
Rabarbra og gin
Røros Bryggeri
4,2 volumprosent alkohol

En lys leskedrikk med tilsatt alkohol eller rusbrus med en lett rødlig farge fra rabarbraen. Smakstoner fra rabarbra og gin. Pluss lette smakstoner fra sitron og einebær.

Fjellbreeze
Ingefær og vodka
Røros Bryggeri
4,2 volumprosent alkohol

Leskedrikk tilsatt vodka og ingefær og behagelig søt smak fra lynghonning. Rusdrikken bruser slik brus skal når den helles over i glasset. Blank drikk med smakstoner av ingefær, bitre smakstoner og lett søtlig smak fra lynghonnning.

Fjellbreeze
Tyttebær og gin
Røros Bryggeri

44,7 volumprosent alkohol
Mørkerød leskedrikk med smakstoner av gin, tyttebær. Drikken har rikelig sødme og bitterhet. Egner seg til å drikke uten mat.

Alkoholfrie sommerøl:

Aass Uten
IPA
Alkoholfritt øl
Aass Bryggeri

Aass Bryggeri har laget et kobberrødt alkoholfritt med tydelig karakter av malt, humle og frukt. Det er et et fruktig øl med høy bitterhet i smaken.

Munkholm Radler
Bringebær- & sitronsmak
Alkoholfri

Rødt alkoholfritt sommerøl med framtredende smakstoner av bringebær og sitron. Mye sødme i smaken fra karamellmalten ølet er tilsatt. Smaker av søtlige bringebær.

I Low PA
Alkoholfri IPA med mango
Røros Bryggeri

Lys gult, ufiltrert øl uten alkohol. Ufiltrert øl får kompleks smak og mye smak, men noe mindre smaksrikt enn vanlig IPA. Fin bitterhet, grei sødme og noe tørr ettersmak.

Aass Uten
Alkoholfritt øl
Ananas – Lys lager

Et lys gult alkoholfritt øl med strt skum. Fruktig smak fra malt og humle og med tydelig smak av ananas.

Claustaler
Radler Lemon
Alkoholfritt øl
Ringnes

Radler Lemon er en mellomting mellom leskedrikk og alkoholfritt øl.  60 prosent leskedrikk og 40 prosent alkoholfritt øl, skriver bryggeriet på boksen. Søtlig øl med sitronsmak og minner mer om brus enn øl.

Kommentarer

kommentarer