Nyhetsartikkel

07 juni 2019

Zürich kommune kjøper vindpark i Rogaland

Zürich kommunes energiselskap, Ewz, bygger 22 vindturbiner på Måkaknuten i Bjerkreim kommune.

– Nå er både finansiering og tillatelser på plass og vi vil gå i gang så raskt vi klarer, sier Per Ove Skorpen, daglig leder i Norsk Vind Energi, til tu.no.

Selskapet selger Måkaknuten vindpark, med 22 planlagte turbiner, til Zürich kommunes energiselskap Ewz. Norsk Vind Energi skal bygge og drive vindkraftverket.

Innbyggerne i Zürich har gjennom folkeavstemminger vedtatt å fase ut atomkraft, og Ewz har et strategisk mål om en hundre prosent fornybar energi-portefølje.

Skorpen vil ikke si hvor mye Ewz betalte for vindparken, men anslår kostnadene i prosjektet til 800-900 millioner kroner, skriver tu.no.

I fjor kjøpte Ewz også Stigafjellet vindpark, med sju planlagte turbiner. Flere av de andre vindparkene i området eies av de tyske investeringsselskapene Hyfe Holding og Luxcara.

– Vi er avhengige av å få inn kapital. Vindutbygging er kapitalkrevende. Turbiner utgjør 70 prosent av budsjettet, og må raskt ut. Vi er avhengige av at leverandørene har tillit til at vi betjener forpliktelsene vår, og Ewz har tillit. De er i regionen fra før, som deleier i Høg-Jæren vindkraftverk. Også det de gjør i hjemlandet gir tillit hos leverandørene, sier Skorpen.

Han kaller oppkjøpet for en stor milepæl etter mange års arbeid.

– Elektronene fra Bjerkreim kommer seg jo ikke til Zürich, kan man da si at denne vindparker hjelper på byens klimamål?

– Ewz har en ambisjon om hvor mye fornybar kraftproduksjon de skal ha. Om den energien blir matet inn i Norge eller andre land er de ikke så opptatt av. Dette er det største fornybarprosjektet i deres portefølje. Denne strømmen kommer ikke ut av stikkontakten i Zürich, men slik kraftsystemet henger sammen, vil denne strømmen i sum gi mer fornybar inn i omsetningen som Ewz bidrar til, sier Skorpen.

Les mer i tu.no

Kommentarer

kommentarer