Nyhetsartikkel

23 januar 2019

Strømmens dag: Dansk Energi feirer det lokale fellesskapet

Sikker, billig og grønnere strøm. Den danske energimodel med fællesskabet i fokus har bevist sit værd gennem generationer. Det fejrer vi på Strømmens Dag den 23. januar, som hele den nordiske energibranche markerer.

Av INformationsafdelingen, Dansk Energi

Pokalskabet for det danske energisystem bugner. Tre år i træk er det blevet kåret til verdens bedste af FN-organisationen World Energy Council, og Det Internationale Energiagentur fremhæver Danmark som inspiration for fremtidens bæredygtige fleksible energisystemer.

Hæderen skyldes, at de danske energiselskaber leverer billig og grønnere strøm 99,99 procent af tiden.

– Her på Strømmens Dag kan vi i den grad kippe med klaphatten over den måde, vi har indrettet energisektoren på. I dag er vores energiselskaber enten privat-, forbruger- eller kommunalt ejet, og kernen i deres forretning er at skabe værdi for borgerne ved at levere sikker forsyning af grønnere strøm til lave priser, siger Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi.

Cerius-tekniker ved bil

Strømmen fremmer et Danmark i balance
Strømmen sørger også for regional udvikling. De danske landdistrikter har digital infrastruktur i verdensklasse. Over 55 procent af husstandene har adgang til fibernet, og med den dækning indtager Danmark en topplacering i EU.

De orange kabler med fibernet når endda hele vejen ud til vores øer i en sådan grad, at der faktisk er mere fart på Internet-forbindelsen på Mandø end i København.

– Energiselskaberne er med til at fremme et Danmark i balance. Lynhurtigt bredbånd giver mulighed for at trække børnefamilier og virksomheder ud i landet, og det er en helt central forudsætning for udvikling i landdistrikterne, herunder også offentlige tiltag som telemedicin, siger Lars Aagaard.

Digital, decentral og fleksibel fremtid
Ifølge Lars Aagaard bør fællesskabet også i fremtiden spille en central rolle i det danske energisystem. I takt med digitaliseringen, som skal gøre fremtidens energiforbrug mere fleksibelt, vil produktionen og transporten af el ske endnu mere decentralt og lokalt.

–  2. halvleg af den grønne omstilling er begyndt, og her bliver digitaliseringen en playmaker. It og el er to medspillere, der kan skabe de grønneste og billigste løsninger, siger Lars Aagaard og fortsætter:

–  Hvis vi i fortsat skal have verdens bedste energisystem med masser af vedvarende energi og høj forsyningssikkerhed, skal vi satse på privatejerskab med fællesskabet i fokus. Ikke på centralisering ved at staten overtager al distribution af el, siger Lars Aagaard.

Kommentarer

kommentarer